In het noordwesten van Bonaire ligt Playa Frans, een afgelegen strandje op de grens van het Washington-Slagbaai National Park. Je kunt er fantastisch snorkelen en duiken, maar ook vogels spotten bij de saliña. Het genieten begint al op de weg ernaartoe. Maak een mooie wandeling naar Saliña Tam, bewonder de prachtige zeezichten en ontdek een aantal eeuwenoude rotstekeningen van de Caiquetios. Pak je koelbox in en ga op pad naar Playa Frans!

Wil je Playa Frans bezoeken, of andere verborgen parels van Bonaire? Bekijk dan onze tours.

Vogels spotten bij het Gotomeer (1)

De weg naar Playa Frans begint hier, ten noorden van de brede koraalwal tussen het Gotomeer en de Caribische Zee. Achter de bosjes aan de rechterkant van de weg gaat een waar vogelparadijs schuil. Reigers, flamingo’s en andere watervogels zoeken hier in alle rust hun voedsel. En tussen de bosjes door kun jij daar prachtig van genieten! Wil je meer verborgen vogellocaties ontdekken? Boek dan een op maat gemaakte vogeltour!

Caribische flamingo's (Phoenicopterus ruber) in het Gotomeer op Bonaire.
Flamingo’s in het Gotomeer.

Knop met "Onze vogeltours" "Ga mee op vogeltour!" met een afbeelding van een landende visarend op Bonaire.

De BOPEC (2)

Om bij Playa Frans te komen, moet je langs het terrein van de BOPEC (Bonaire Petroleum Corporation) rijden. Aan de oever van het Gotomeer staan hier tientallen grote tanks. In deze opslagtanks werd olie opgeslagen en vlak bij het kwetsbare koraalrif meerden enorme mammoettankers aan om deze olie te brengen of te halen. Al voor de bouw in 1975 waren de zorgen hierover natuurlijk groot, maar toen wogen de economische belangen zwaarder. De faciliteit leverde immers veel banen op. Maar de komst van de BOPEC heeft er wel aan bijgedragen dat de Bonairianen hebben ingezien dat dit niet de toekomst is van het eiland. Zo werd in 1990 de komst van een raffinaderij succesvol voorkomen.

In 2010 werd Bonaire een bijzondere Nederlandse gemeente en werden er daardoor strengere milieuwetten van kracht. In 2017 kwam de BOPEC verder in de problemen door de aan Venezuela opgelegde sancties van de Amerikaanse president Trump. Het Venezolaanse moederbedrijf kon de benodigde investeringen daardoor niet rondkrijgen. In 2021 ging de BOPEC failliet, maar de enorme tanks ontsieren er nog altijd het landschap. Als je voor de toegangspoort rechtsaf slaat, kom je bij het begin van de onverharde weg naar Playa Frans.

De grote tanks voor olieopslag bij het Gotomeer in het noorden van Bonaire zijn van de BOPEC.
Sla voor de BOPEC rechtsaf.

Al meteen zul je merken dat deze 7 kilometer lange onverharde weg niet overal in goede staat is. De weg is op sommige stukken een gatenkaas en laat zich alleen goed bedwingen met een auto die hoog op zijn wielen staat. Er zijn ook delen waar je wel wat meer snelheid kunt maken.

Heb je geen geschikte auto om mee naar Playa Frans te rijden? Boek hier je tour naar Playa Frans met guided snorkel!

De Toyota Hilux van HopiBonaire langs de onverharde weg naar Playa Frans.
De weg naar Playa Frans is soms een gatenkaas.

Wandeling naar Saliña Tam (3)

Nadat je de BOPEC bent gepasseerd, maakt de weg weer een bocht richting de kust. Hier markeert een wit bord met de tekst “ENOC PAULINO MELAAN” het begin van een korte wandeling naar Saliña Tam. In 300 meter wandel je naar een van de oevers. In het ondiepe water aan de oever kun je veel vogels aantreffen, zoals flamingo’s.

Een strandje aan de oever van Saliña Tam, een meer in het noorden van Bonaire.
Mooi uitzicht over Saliña Tam aan het eind van de wandeling.

Saliña Tam (4)

Terug aan de kust rij je over de koraalwal van Saliña Tam. Net als het Gotomeer staat deze saliña niet in directe verbinding met de zee. En dat is maar goed ook! Het modderige water uit deze binnenmeren zou het koraal verstikken. De natuurlijk gevormde koraalwal voorkomt dat. In de regentijd verzamelt het regenwater zich in de saliña, en sijpelt het op deze plek langzaam door de poreuze koraalwal. Al het zand en ander sediment blijft achter, waardoor er kraakhelder water het rif op stroomt. In de droge tijd stroomt er op deze manier juist zeewater naar de saliña. Zo komt de saliña nooit droog te staan.

Achter de koraalwal is het water van Saliña Tam te diep voor waadvogels. Hier vind je vooral reigers, die zich verstoppen in de klif aan de overkant. Met een verrekijker kun je ze ontdekken.

De rotsachtige oever van Saliña Tam, op weg naar Playa Frans op Bonaire.
Saliña Tam.

Dive site Candyland en Tailor Made (5)

Aan de zeezijde van de koraalwal vind je dive site Candyland. Duikers en snorkelaars slaan dit soort afgelegen plekken vaak over. Daarom ligt het koraal er nog vrijwel onaangetast bij. Houd rekening met de stroming als je hier het water in gaat!

Als je over het strand verder rijdt, kom je uit bij dive site Tailor Made. Ook deze site staat bekend om de rijkdom aan koraal. Ook als je niet van plan bent om het water in te gaan, is dit een leuke weg om even in te slaan. Je rijdt er slechts op enkele meters van de zee! Aan het einde van de weg kun je de auto gemakkelijk weer keren.

De weg van Dive Site Candyland naar Dive Site Tailor Made aan de kust van Bonaire.
De weg naar Dive site Tailor Made.

Zeezicht vanaf Na Kantu (6)

Als je vanaf de koraalwal van Saliña Tam weer omhoog rijdt, verdwijnt de zee achter de begroeiing. Tot aan Playa Frans komt de zee nog maar één keer tevoorschijn, maar wel bij een van de mooiste zeezichten van Bonaire. Bij Na Kantu (de rand) heb je een prachtig uitzicht over de kalkkliffen en het azuurblauwe water. Ga hier ook eens op zoek naar de bijzondere gaten in de grond. Door die gaten zie je de golven onder je op de klif slaan!

Prachtig uitzicht op het azuurblauwe water en de westelijke klifkust van Bonaire op de weg naar Playa Frans.
Eén van de mooiste zeezichten van Bonaire, onderweg naar Playa Frans.

De indianentekeningen van Druif (7)

Een halve kilometer verderop ligt Boka Druif. In een ver verleden is de klifkust hier gedeeltelijk ingestort en heeft het water kans gezien om een boka, een inham uit te slijten. De weg gaat met een vreemde bocht om deze inham heen. Als je Boka Druif wilt bekijken, wandel je na de bocht het brede voetpad aan je linkerkant in. Na iets meer dan 100 meter bereik je Boka Druif.

Tegenover het pad naar Boka Druif (rechts van de weg) vind je een smal paadje dat tussen een aantal zuilcactussen doorslingert. Dit paadje leidt je naar een verborgen nis die zich in een kalkklif heeft gevormd. Daar kun je op zoek naar een aantal indianentekeningen (Marka Indjan in het Papiamentu) van de Caiquetios.

Paadje dat leidt naar de indianentekeningen van Druif op Bonaire.
Paadje naar de verborgen nis.
Op het plafond van deze nis op Bonaire staan de indianentekeningen van Druif.
Op het plafond van deze nis zijn de rotstekeningen te vinden.

De Caiquetios zijn indianen die oorspronkelijk uit het huidige Venezuela kwamen. Ongeveer 1500 jaar geleden vestigden ze zich ook op Aruba, Curaçao en Bonaire. Toen de Spanjaarden in 1499 op Bonaire aankwamen, kwam er een abrupt einde aan deze bijzondere beschaving. Al wat nog rest zijn de vuurstenen, potscherven en rotstekeningen die ze achterlieten. In De geschiedenis van Bonaire kom je meer te weten over de Caiquetios en de komst van de Spanjaarden.

Bij Druif lieten de Caiquetios slechts enkele tekeningen achter. De tekeningen zijn op het plafond van de nis aangebracht met rode pigmenten.

De indianentekeningen van Druif op Bonaire, vlak bij Playa Frans te vinden.
De rotstekeningen van Druif.

Aan de prachtige Oostkust van Bonaire zijn twee rijke vindplaatsen te vinden. Tijdens onze tour De magie van het noorden bezoeken we de rotstekeningen van Onima. Tijdens De parels van het oosten kun je de rotstekeningen in de Spelonkgrot met ons bewonderen. Natuurlijk staan we telkens uitgebreid stil bij het leven van de Caiquetios.

Knop met "De parels van het oosten" "Ga mee op ontdekkingstocht!" met een afbeelding van een grot met rotstekeningen op Bonaire.

Dive site Nukove (8)

Even verderop vind je dive site Nukove (ook: Doblet). Dit mooie strandje is te bereiken via een kort pad aan de rechterkant van de weg. Het pad staat gemarkeerd met een gele steen. Nukove staat bekend om het ongerepte koraal en om de grote vissen die er te vinden zijn.

Dive site Nukove of Doblet in Bonaire.
Dive site Nukove.

Playa Frans (9)

En dan, na 7 kilometer rijden over een van de hobbeligste wegen van Bonaire, bereik je Playa Frans. Op deze koraalwal van Saliña Frans vind je een aantal vissershuisjes, die alleen in het weekend worden gebruikt. Op andere dagen dobberen de vissersbootjes vredig op het azuurblauwe water.

Het gele bordje met daarop "PLAYA FRANS" met op de achtergrond het strand en de huisjes (Bonaire).
Playa Frans.
Het azuurblauwe water en het strand van Playa Frans in het noord-westen van Bonaire.
Het strand van Playa Frans.

Snorkelen bij Playa Frans

Na deze rit zul je vast toe zijn aan een verfrissende duik. De onderwaterwereld van Playa Frans is adembenemend. Vlak langs de kustlijn vind je een oud rif dat bijna tot aan het wateroppervlakte reikt. Dit is het domein van allerlei kleurige papegaaivissen en van grote groepen blue tangs. Via de zanderige kanaaltjes en bekkens kun je dit rif verkennen.

Snorkelaar duikt in de zanderige kanaaltjes van dive site Playa Frans op Bonaire.
Het oude rif van Playa Frans.


Onze zeven snorkelgeboden:
• We gebruiken reef friendly zonnebrand.
• We gaan het water in bij de gele entry/exit-steen.
• In het water blijven we horizontaal: We gaan zo min mogelijk staan. We staan nooit op koralen.
• We raken niets aan. Zelfs een lichte aanraking beschadigt het koraal.
• We nemen niets mee het water uit, behalve als we plastic afval tegenkomen.
• We voeren de vissen niet.
• We maken gebruik van het rif, dus we betalen onze nature fee.

Achter het oude rif wordt het water dieper. Hier groeien prachtige koraalformaties en kun je bijzondere vissen tegenkomen, zoals de black durgeon en de rock beauty. De drop off ligt op meer dan honderd meter uit de kust, dus er is genoeg te beleven voor duikers én snorkelaars.

Saliña Frans (10)

Aan de andere kant van de koraalwal ligt Saliña Frans. In het verleden werd hier zout gewonnen. De rechthoekige zoutpannen tekenen zich nog duidelijk af in het water. Reigers gebruiken deze dammetjes om vanaf te vissen. Aan de oevers foerageren allerlei watervogels en in de diepere delen zijn er regelmatig flamingo’s te bewonderen. Saliña Frans is een paradijs voor vogelaars!

Overzicht van Saliña Frans met een witbuikreiger (Egretta tricolor) op de voorgrond.
Vogelparadijs Saliña Frans.
Roodhalsreiger in Saliña Frans, met Caribische flamingo's op de achtergrond.
Jonge roodhalsreiger en flamingo’s.

Knop met "Onze vogeltours" "Ga mee op vogeltour!" met een afbeelding van twee zoenende kolibries op Bonaire.

Het Reina Maxima Marine Reserve (11)

Playa Frans ligt slechts twee kilometer ten zuiden van de Slagbaai, de naamgever van het Washington-Slagbaai National Park. Het rif dat om Bonaire en Klein Bonaire heen ligt, is óók een nationaal park: Het Bonaire National Marine Park. Dit park is in 1979 opgericht en is sinds 1999 een nationaal park. Er leven bijna 500 soorten vis en ongeveer 70 soorten koraal.

De 2,5 kilometer lange kuststrook tussen Playa Frans en de Slagbaai is nog eens extra beschermd. Hier ligt het Reina Máxima Marine Reserve. Op het rif van Bonaire wordt volop gerecreëerd en gevist. In de marine reserves is commerciële visserij, duiken en snorkelen verboden. Door dit rif te vergelijken met de andere riffen van Bonaire, kan STINAPA, de natuurorganisatie van Bonaire, de invloed van visserij en recreatie beter vaststellen. Het andere marine reserve ligt zuidelijk van de BOPEC en is genoemd naar de koning, Rei Willem Alexander.

Mooie boom op het strand van Playa Frans te Bonaire.
Achter deze prachtige boom begint het Reina Maxima Marine Reserve.

Knop met "Washington-Slagbaai" "Ga mee op verkenning!" met een afbeelding van de Slagbaai op Bonaire.

De terugweg

Omdat er maar één weg naar Playa Frans loopt, moet je dezelfde weg terug. Grappig genoeg zul je op de terugweg verrast worden door de prachtige uitzichten die je tegenkomt. Al vrij snel heb je uit de auto een prachtig uitzicht op de Wekuwa, een berg van 160 meter hoog.

Uitzicht op de Wekuwa of Wekoewa op de weg naar Playa Frans te Bonaire.
Op de terugweg heb je prachtig uitzicht op de Wekuwa.

Let ook eens op de bomen langs de weg die vol hangen met mysterieuze grijsgroene bollen. Deze bomen zijn niet ziek, maar hangen vol met bolvormige plantjes, ball moss (Tillandsia recurvata). Ze gebruiken de takken van de boom als steun, maar het zijn geen parasieten. Ze leven op regenwater en gebruiken het stof dat op de blaadjes terechtkomt om van te groeien. De boom ondervindt er nauwelijks hinder van!

Grijs groene bollen of bolvormige plantjes in de bomen van Bonaire, het zogenaamde ball moss (Tillandsia recurvata).
Boom met ball moss.

Aan het einde van de weg word je in de auto nog eens getrakteerd op een prachtig uitzicht op het Gotomeer en de westkust. Rij maar voorzichtig terug naar beneden, want de weg is hier bijzonder slecht!

UItzicht op het Gotomeer vanaf de weg naar Playa Frans op Bonaire.
Het laatste uitzicht.

Over ons: een tour bij HopiBonaire

Wil je naast de bekende toeristische trekpleisters ook graag de verborgen parels van Bonaire ontdekken? Met HopiBonaire ben je even lekker weg van de massa. Tijdens onze ontdekkingstochten verken je de meest afgelegen en prachtige plekken van het eiland. Onze tours zijn intieme en persoonlijke ervaringen, want je bent alleen met je eigen gezelschap op pad.

Alle tours kunnen worden aangepast naar jouw interesses. Heb je zin om Playa Frans met ons te bezoeken? Breid de Magie van het noorden ermee uit of boek een tour op maat naar Playa Frans! Bekijk ook eens onze andere tours en kom met ons mee op avontuur door de ongerepte delen van Bonaire!

Knop met "De magie van het noorden" "Ga mee op verkenning!" met een afbeelding van het Gotomeer op Bonaire.

Ezel veulen op de weg naar Playa Frans op Bonaire.
Veulen op de weg naar Playa Frans.

Verder lezen?

Heb je genoten van deze blog over Playa Frans? In het zuiden van Bonaire is er nog een afgelegen locatie te vinden voor snorkelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers. Lees er alles over in onze blog over Lac Cai! Of bezoek de verborgen parels van de oostkust van Bonaire met ons!


Wil je ook de andere delen van Bonaire verkennen? Lees ook onze andere blogs en ga op verkenningstocht door Bonaire:
Het Rondje noord (met handige pdf!)
Het Rondje zuid (met handige pdf!)
Het oude centrum van Kralendijk (met handige pdf!)
Het Washington-Slagbaai National Park
Klein Bonaire
Lac Cai
Lac Bay en Sorobon
De oostkust van Bonaire: Washikemba, Bolivia en Onima

Nog niet uitgelezen? Bekijk meer blogs op onze overzichtelijke blogpagina!