Het warme klimaat van Bonaire is uitermate geschikt voor hagedissen. Als de zon hoog aan de hemel staat, worden ze actief. Tijdens je verblijf op Bonaire zul je zeker een aantal soorten tegenkomen, zoals de renhagedissen en de leguanen. Wie goed oplet, kan ook de anolis ontdekken, een boomhagedis die alleen op Bonaire voorkomt. De mispelslang (ook een hagedis) houdt niet van de zon en leidt een verborgen leven tussen de bladeren of stenen. Ook de gekko’s van Bonaire houden niet van zon. Zij zijn ‘s nachts actief.
We zijn dol op de prachtige hagedissen van ons eiland. Tijdens onze tours in de natuur van Bonaire komen ze dan ook zeker aan bod!
Onderwerpen
De tekst gaat hieronder verder…
![Knop met "Washington-Slagbaai" "Ga mee op verkenning!" met een afbeelding van een leguaan op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/CTA-Washington-leguaan.webp)
De Bonairiaanse renhagedis (Cnemidophorus ruthveni)
De Bonairiaanse renhagedis komt alleen voor op Bonaire, en wel in groten getale. Het uiterlijk van het mannetje en het vrouwtje verschilt veel; het lijken wel twee verschillende soorten. Daarom komen ze hieronder apart van elkaar aan bod.
Het mannetje van de renhagedis, de blauw-blauw
![Het mannetje van de renhagedis (Cnemidophorus murinus ruthveni) op Bonaire wordt blauw-blauw of bloblo genoemd vanwege de blauwe kop en staart.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Bloblo-blauw-blauw.webp)
Het mannetje renhagedis wordt ook wel blauw-blauw (Blòblò in het Papiamentu) genoemd. Deze grote hagedis heeft een blauwe kop met lichte stippen en een opvallend blauwgroene staart. Het zijn echte alleseters die goed kunnen klimmen. Ze eten vooral (cactus)vruchten en insecten, maar roven ook vogelnesten leeg en zelfs muizen zijn niet veilig voor ze!
![Paring van twee renhagedissen (Cnemidophorus murinus ruthveni) op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Paring-renhagedissen.webp)
De mannetjes zijn bijzonder territoriaal. Ze dulden geen andere volwassen mannetjes in hun territorium. Die worden op hoge snelheid verjaagd. Ook kan de renhagedis een hoge rug opzetten om de indringer te imponeren. Jonge mannetjes, maar vooral de vrouwtjes renhagedis zijn wél welkom in het territorium. Het mannetje besnuffelt de vrouwtjes regelmatig om te ruiken of ze bereid zijn om te paren.
Het vrouwtje van de renhagedis, de lagadishi
![Het vrouwtje van de renhagedis (Cnemidophorus murinus ruthveni) is bruin en wordt veel gezien op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Lagadishi-hagedis.webp)
Als je een kleinere bruine hagedis op Bonaire tegenkomt, is het een vrouwtje van de renhagedis. Omdat de vrouwtjes zo sterk verschillen van de mannetjes, hebben ze een andere naam in het Papiamentu: Lagadishi. De jonge mannetjes lijken sterk op de vrouwtjes en dragen in het Papiamentu daarom dezelfde naam.
De groene leguaan (Iguana iguana)
Groene leguanen (Yuana in het Papiamentu) zijn de grootste hagedissen van Bonaire. Je komt ze veel tegen op het eiland. De meeste hotels en resorts hebben wel een “huisleguaan” die de gasten probeert te verleiden om hem wat eten toe te werpen. Het uiterlijk van een jonge en een volwassen leguaan verschilt veel. Daarom laten we ze hier apart van elkaar aan bod komen.
De volwassen leguaan
![Een volwassen groene leguaan (Iguana iguana) op een klif boven de azuurblauwe zee van Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Groene-leguaan-hagedis.webp)
Volwassen leguanen zijn grijsgroen en hebben zwarte ringen om de staart. Ze hebben een opvallende kam over de rug lopen. Leguanen kunnen ontzettend groot worden, tot wel twee meter lang. Van nature voeden ze zich met bladeren en vruchten, maar leguanen die in de nabijheid van mensen leven, lusten helaas ook koekjes en pizza. In de kunuku van Bonaire vertonen leguanen nog hun natuurlijke gedrag. Ze zijn bang voor mensen en rennen er op hoge poten vandoor als je bij ze in de buurt komt.
De jonge leguaan
![Een jonge leguaan (Iguana iguana) is felgroen of appeltjesgroen.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Jonge-leguaan-appeltjesgroen-682x1024.webp)
Kom je een felgroene (appeltjesgroene) hagedis op Bonaire tegen? Dat is een jonge groene leguaan. Dit kleine leguaantje lijkt in niets op zijn volwassen soortgenoten. Hoewel, de gevaarlijke blik in hun ogen hebben leguanen al van jongs af aan! Meer weten over deze transformatie en de levenswijze? Lees dan onze Fotoblog: De gedaantes van de groene leguaan.
Leguanen groeien op in de beschutting van bomen en struiken. Tussen het bladgroen vallen ze niet op. Ze voeden zich met blaadjes, maar ook met insecten. Die eiwitten hebben ze nodig om snel te kunnen groeien.
De anolis (Anolis bonairensis)
![De anolis, of Bonairiaanse boomhagedis (Anolis bonairensis) is een bruin gestreepte hagedis die alleen op Bonaire voorkomt.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Anolis-bonairensis-hagedis.webp)
De anolis, of Bonairiaanse boomhagedis (Totèki in het Papiamentu) is veel moeilijker te ontdekken. Toch komt deze bruin en zwart gestreepte kleine hagedis veel op Bonaire voor. De bijzondere schutkleur zorgt ervoor dat hij onopgemerkt blijft. Ze vallen niet alleen weg op de bast van een boom of struik, maar bijvoorbeeld ook op steen. Bovendien houden deze insecteneters zich muisstil, tot zich de kans voordoet om een prooi te bespringen natuurlijk!
![Links de Anoilis Bonairensis, de boomhagedis van Bonaire. Rechts de Anolis lineatus, de boomhagedis van Curaçao en Aruba.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Anolis-bonairensis-lineatus.webp)
De hagedissen in deze blog komen ook op Aruba en Curaçao voor. De anolissen van Aruba en Curaçao behoren echter tot een andere soort, de gestreepte anolis (Anolis lineatus). Ze hebben een heel ander uiterlijk. Zoek de verschillen!
De mispelslang (Gymnophthalmus lineatus)
![De mispelslang (Gymnophthalmus lineatus) is een hagedis die op Bonaire voorkomt. Hij is bruin met twee witte strepen en een rode staart.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Mispelslang.webp)
De mispelslang of gestreepte brilteju (Kolebra di mispel in het Papiamentu) is een donkerbruin hagedisje met een rode staartpunt. Hij heeft twee opvallende lichte longitudinale strepen op zijn ranke lijfje. Hij dankt zijn misleidende naam aan zijn slangachtige ogen en kop. De mispelslang leidt een verborgen leven onder dode bladeren en stenen. Daar vindt hij zijn favoriete maaltje: insecten.
De huisgekko (Hemidactylus mabouia)
![De huisgekko (Hemidactylus mabouia) is een lichtgekleurde gekko die 's nachts tevoorschijn komt op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Gekko-hemidactylus-mabouia-682x1024.webp)
Na zonsondergang komen de hagedissen van de nacht tevoorschijn. De huisgekko (Pegapega in het Papiamentu) is een lichtgekleurde hagedis die veel op huizen wordt gezien. Hij eet de insecten die in grote getalen op de buitenverlichting afkomen. De Hemidactylus mabouia komt van nature niet voor op Bonaire. Hij is waarschijnlijk meegelift op de vele slavenschepen uit Afrika.
Het is wonderlijk om te zien hoe de beestjes moeiteloos tegen de gladste oppervlakken omhoog kunnen lopen. De schubjes onder zijn tenen vinden houvast aan de kleinste oneffenheden. Ondanks de vele vervelende insecten die gekko’s wegvangen, is niet iedereen dol op deze diertjes. Er gaat een wild verhaal dat als gekko’s op je lichaam vallen, ze zich onmiddellijk vastzuigen. Je zou ze dan alleen met een heet strijkijzer los kunnen branden!
De grote gekko (Thecadactylus rapicaudus)
![Portret van een grote gekko (Thecadactylus rapicaudus), een donkere hagedis die 's nachts tevoorschijn komt op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Kop-grote-gekko.webp)
De grote gekko (Pegapega grandi in het Papiamentu) is een stevig gebouwde gekko die donkerder is gekleurd. Je zult hem minder snel aantreffen, omdat deze gekko niet het licht van huizen gebruikt bij de jacht. Hij is met name dol op kakkerlakken, die hij besluipt om ze vervolgens te bespringen.
![De grote gekko (Thecadactylus rapicaudus) is een donkergekleurde hagedis die 's nachts tevoorschijn komt op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Grote-gekko-Turnip-tailed-gecko.webp)
Veel hagedissen hebben de opmerkelijke eigenschap dat ze hun staart afwerpen wanneer ze worden bedreigd door een roofdier. De afgeworpen staart blijft nog een tijdje kronkelen, wat de aandacht van de aanvaller afleidt. Zo krijgt de hagedis de kans om te ontsnappen. Dit verschijnsel, bekend als autotomie, is een belangrijke overlevingsstrategie voor veel hagedissen. Na verloop van tijd groeit de staart weer aan, hoewel de nieuwe staart meestal iets anders van structuur en kleur is dan de oorspronkelijke. Dat is te zien op de foto hierboven.
De tekst gaat hieronder verder…
![Knop met "De magie van het noorden" "Ga mee op verkenning!" met een afbeelding van een leguaan op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/CTA-Magie-noorden-leguaan.webp)
Op tour met HopiBonaire
Tijdens onze tours hebben we veel aandacht voor de bijzondere Natuur van Bonaire. We staan dan ook zeker bij de hagedissen van Bonaire. We kennen de vindplaatsen van deze prachtige dieren en laten ons niet foppen door de fantastische schutkleur. Met een gids zie, leer en ervaar je zoveel meer dan als je zelf op pad gaat!
![Een volwassen groene leguaan (Iguana iguana) klemt zich vast in een zuilcactus op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/06/Groene-leguaan-cactus-682x1024.webp)
Een tour met HopiBonaire is zoveel meer dan een rondrit. Het is een verkenningstocht vol vermaak, verwondering en bijzondere ervaringen. Ontdek met ons de schoonheid van Bonaire op de gebaande paden én daarbuiten. Boek snel een op maat gemaakte ervaring voor jou en je gezelschap. Stap in, en het genieten kan beginnen tijdens jouw volledig verzorgde avontuur met HopiBonaire!
Verder lezen?
Kom meer te weten komen over de bijzondere Natuur op Bonaire. Lees er bijvoorbeeld over de: – Zeeschildpadden op Bonaire – Wilde zoogdieren van Bonaire – Vlinders op Bonaire – Mangrove van Bonaire – Flamingo’s van Bonaire – Vogels van Bonaire (6 blogs) Wil je de natuur écht ervaren? Ga dan Wandelen op Bonaire! Hierboven noemden we al onze fotoblog over leguanen, maar we hebben meer fotoblogs geschreven. Op het overzicht op de blogpagina vind je veel andere blogs over Bonaire, bijvoorbeeld onze populaire blogs over het Rondje noord en het Rondje zuid. |