Klein Bonaire is een eilandje dat op slechts 800 meter van Kralendijk in de Caribische Zee ligt. Het is vier kilometer lang en twee en een halve kilometer breed. Mensen bezoeken Klein Bonaire vooral omdat je er kunt genieten van het parelwitte zandstrand van No Name Beach en omdat je er prachtig kunt snorkelen. Maar Klein Bonaire is ook een uniek natuurgebied. Je bezoekt het eilandje met een gehuurde boot of met een excursie. De meeste mensen nemen de watertaxi naar Klein Bonaire.

Wil je tijdens je vakantie meer van dit soort prachtige afgelegen plekken bezoeken? Tijdens onze tours ben je even lekker weg van de massa!

De tekst gaat hieronder verder…

Knop met "De parels van het oosten" "Ga mee op ontdekkingstocht!" met een afbeelding van vuurtoren Spelonk op Bonaire.

No Name Beach

Uitzicht in oostelijke richting vanaf het witte strand van No Name Beach op Klein Bonaire.
Het parelwitte strand van No Name Beach.

Bonaire is niet bijzonder rijk aan zandstranden. Dat maakt No Name Beach, het zandstrand van Klein Bonaire, extra populair. Dit parelwitte bounty-strand aan het azuurblauwe water is een lust voor het oog. Je kunt er schaduw vinden onder één van de weinige bomen en struiken of onder het afdakje dat er staat. Deze plekjes zijn echter schaars, dus wees er op voorbereid dat je een ochtend of middag aan de volle zon blootgesteld wordt. Op Klein Bonaire zijn geen voorzieningen. Ga vooraf dus nog even naar het toilet en neem je eigen eten en drinken mee.

Ook zeeschildpadden zijn fan van No Name Beach. Het is één van hun belangrijkste nestgebieden van Bonaire. Het broedseizoen loopt van april tot februari. ’s Nachts kruipen de schildpadden het zand op om een kuil te graven, waarin ze hun eieren leggen. Na enkele maanden komen de eieren uit. De kleintjes wachten tot het nacht wordt. Aan de temperatuur van het zand voelen ze dat het zover is. Dan graven ze zich tegelijk uit en lopen ze de zee in. De Sea Turtle Conservation houdt de nestactiviteit goed in de gaten en markeert de nesten. Ook verplaatsen ze nesten die te dicht bij de vloedlijn zijn gegraven, om te voorkomen dat de embryo’s bij hoog water verdrinken. Is het je trouwens opgevallen dat er nergens strandparasols te koop zijn? Nu weet je waarom! Het is niet toegestaan om een parasol in de grond te steken op de stranden waar schildpadden nestelen.

Snorkelen op Klein Bonaire

Klein Bonaire heeft een prachtig rif, met veel verschillende vissen en rijke koraaltuinen. Uiteraard komen er ook schildpadden voor. Als je geluk hebt, spot je er een. Wil je meer te weten komen over zeeschildpadden en de andere plekken waar je ze kunt spotten? Lees dan ook onze uitgebreide blog over de Zeeschildpadden op Bonaire.

Een karetschildpad (hawksbill, Eretmochelys imbricata) op het rif van Klein Bonaire
Op Klein Bonaire wordt de karetschildpad (hawksbill) veel gezien.

Op de plek aan het zandstrand waar de watertaxi’s de bezoekers afzetten, vind je nauwelijks koraal. Als je vanaf No Name Beach wilt gaan snorkelen, dan loop je het beste een stukje het strand over (met je rug naar Kralendijk toe). Na zo’n 50 meter kun je al vanaf de kant prachtig snorkelen. De mooiste kant vind je echter als je richting Kralendijk loopt, tot je de gele paal tegenkomt. Die paal markeert een opening in het rif. Hier ga je het water in, om je vervolgens door de stroming langzaam terug naar het strand te laten voeren. Dat is puur genieten!

Om de kwetsbare onderwaternatuur te beschermen, gelden er wat simpele regels:

  1. Raak niets aan in het water (behalve drijvend afval natuurlijk).
  2. Loop niet over het koraal.
  3. Het ondiepe water langs de kust is verboden terrein (behalve langs het zandstrand en bij de gele paal).
  4. Voer nooit de vissen.
  5. Neem je afval liefst mee naar huis, of doe het in één van de prullenbakken.
Een prachtig stuk van het rif van Klein Bonaire met vuurkoraal, hersenkoraal, sponzen en allerlei zachte koralen.
Het rif van Klein Bonaire is bijzonder rijk aan verschillende koralen en sponzen.

Een uniek natuurgebied

In de regio komen er maar enkele onbewoonde rifeilandjes voor. Klein Bonaire is uniek, omdat het – op het afdakje en een lichtbaken na – niet bebouwd is. Toen er in 1995 een beach resort gebouwd dreigde te worden, werd de Foundation for the Preservation of Klein Bonaire opgericht. Door fondsen te werven, heeft deze stichting Klein Bonaire in 1999 kunnen aankopen. Zo is het eilandje onderdeel geworden van het Bonaire National Marine Park, een van de twee nationale parken van Bonaire.

Op Klein Bonaire komen veel verschillende vogels en reptielen voor. In de bomen van No Name Beach kun zitten vaak leguanen. In het zuiden en westen liggen twee saliña’s waar waadvogels, zoals de flamingo, ongestoord hun voedsel kunnen zoeken. Het is mogelijk om een wandeling maken rondom het eiland om de saliña’s te bezichtigen. Trek voor deze pittige wandeling van ruim 10 kilometer rustig een uur of vier uit en vergeet niet dat je constant aan de zon blootgesteld zult worden. Lees voordat je gaat wandelen onze handige wandeltips.

Een groene leguaan (Iguana iguana) ligt op een tak in een boom aan No Name Beach op Klein Bonaire.
Niet alleen mensen zoeken de schaduw van de bomen op.

De tekst gaat hieronder verder…

Knop met "Washington-Slagbaai" "Ga mee op verkenning!" met een afbeelding van de zandstrand Wayaka 2 op Bonaire.

De geschiedenis van Klein Bonaire

Net als Bonaire is ook Klein Bonaire in de geschiedenis gebruikt als plantage. Zo zijn er veel bomen gekapt en werden er schapen en geiten gehouden. Je leest er meer over in onze blog over De geschiedenis van Bonaire. Met die knabbelende grazers konden zaailingen en jonge boompjes niet opgroeien tot volwassen bomen. Zo werd klein Bonaire kaler en kaler. Sinds 1966 zijn de grazers verdwenen en kon de natuur zich langzaam herstellen.

Oude kaart van het eiland Klein Bonaire tegenover de kust van Kralendijk.
Klein Bonaire, begin 20e eeuw.

In de eerste helft van de 19e eeuw ging de wereld gebukt onder een aantal cholera-pandemieën. De gezaghebber richtte Klein Bonaire in als quarantaine-eiland. Aan de noordkust vind je nog de resten van het huisje van de arts, Korentin, die de bemanning controleerde. Het mocht niet baten…

De cholera-uitbraak van 1856

In 1856 constateerde de arts op Klein Bonaire cholera onder de bemanning van een Venezolaans fruitbarkje. Hij ontzegde het bootje de toegang en stuurde het terug naar Venezuela. De bemanning was echter niet van plan om hun kostbare lading verloren te laten gaan. Ze voeren stiekem om de zuidpunt van Bonaire heen en gingen voor anker bij Lac. Precies op dat moment bezweek een bemanningslid aan de gevreesde ziekte. Aan de wal ontstond paniek en het schip werd verjaagd. Maar de bemanning gaf niet op en vervolgde de tocht om het eiland naar de haven van Slagbaai. Daar werd het fruit spotgoedkoop van de hand gedaan. Maar tegen een hoge prijs: Drie jaar lang heerste de ziekte op Bonaire en ruim honderd mensen kwamen te overlijden.

Ben je geïnteresseerd in dit soort verhalen uit het verleden? Tijdens onze tours kunnen we je er nog veel meer vertellen!

Klein Bonaire bezoeken

Wie onbezorgd (en volledig verzorgd) naar Klein Bonaire wil, kan het beste een zeil- of snorkeltour boeken. De schepen leggen aan op de mooiste plekjes en hebben vaak een snorkelgids mee die je wijst op alle bijzondere vissen.

Omdat de zee tussen Bonaire en Klein Bonaire over het algemeen vrij kalm is, kun je ook op eigen gelegenheid met een gehuurde boot naar het eiland varen. Vooraf krijg je uiteraard een uitgebreide instructie. Bij sommige bedrijven krijg je een gevulde koelbox mee, maar in de meeste gevallen zul je daar zelf voor moeten zorgen.

Om naar Klein Bonaire te gaan heb je een Stinapa Nature Tag nodig. Je leest er alles over in onze blog Praktische tips: Reizen naar Bonaire. Dan ga je lekker voorbereid op reis!

Onderwaterfoto van een duikende vrouw boven het koraal van Klein Bonaire.
Een verfrissende duik vanaf een bootje.

Watertaxi naar Klein Bonaire

Wil je het eilandje niet vanaf het water bewonderen, maar écht op dat witte bountystrand liggen? Dan is de watertaxi de beste keus. Anders dan het woord taxi doet vermoeden, vertrekt de watertaxi vanaf een vaste plek en volgens een dienstregeling richting No Name Beach. Er zijn twee aanbieders die qua service en dienstregeling niet veel van elkaar verschillen, behalve waar je opstapt. Je koopt je kaartje vooraf online of ter plaatse aan boord. Twintig minuten later kom je aan op Klein Bonaire. Let op: Er is geen steiger, dus je moet enkele meters door ondiep water naar het strand waden.

Als er geen cruiseschip ligt, biedt de watertaxi nog een leuk voordeel: de drift snorkel drop off. Direct na aankomst op No Name Beach leg je je spullen op het strand. Dan stap je met al je snorkelspullen weer op de boot. Op de terugweg naar Kralendijk word je afgezet bij de gele paal, of als je dat wilt nog een stuk verder. Terwijl je langs het prachtige rif snorkelt, voert de stroming je rustig weer terug naar het strand. Meer informatie hierover vind je op de site van watertaxi’s Caribe en Epic.

Een prachtig stuk van het rif van Klein Bonaire met vuurkoraal, hersenkoraal, waaierkoraal en allerlei zachte koralen.
Tijdens de driftsnorkel kom je prachtige koralen tegen.

Wat is de beste dag om Klein Bonaire te bezoeken?

Het is dus een goed idee om (als dat mogelijk is) je tripje naar Klein Bonaire te plannen als er geen cruiseschip in de haven ligt. Dan is het een stuk rustiger op No Name Beach. Op werkdagen is het doorgaans rustiger ook rustiger dan in het weekend.

Ben je een echte rustzoeker? Zorg dan dat je op een doordeweekse dag de eerste afvaart pakt. En natuurlijk mag er die dag geen cruiseschip in de haven liggen!

Zwemmen naar Klein Bonaire

Eens per jaar organiseert Stichting Jeugdwerk Jong Bonaire het goede doelenevenement Swim to Klein Bonaire. Onder begeleiding van boten, kayaks en vrijwilligers van het Rode Kruis kun je zwemmend de oversteek van 800 meter aangaan, zowel in wedstrijdvorm of recreatief. Het evenement wordt traditioneel begin oktober georganiseerd, aan het begin van de Regatta-week.

Over ons: Een tour bij HopiBonaire

Een tour met HopiBonaire is een ontdekkingstocht naar de mooiste plekken op het eiland. En dan bedoelen we niet alleen de toeristische highlights die in de reisgidsen staan! Tijdens onze tours verlaten we graag de gebaande paden om je kennis te laten maken met het ongerepte, pure Bonaire. Bovendien ben je alleen met je eigen gezelschap op pad, wat zorgt voor een intieme en persoonlijke ervaring op je eigen tempo. Wij kijken niet op een half uurtje!

De rotstekeningen van Cave Spelonk verken je tijdens een tour van HopiBonaire.
Ontdek eeuwenoude rotstekeningen tijdens De parels van het oosten-tour.

Alle tours kunnen aangepast worden naar jouw wensen en er is de mogelijkheid om een volledig op maat gemaakte tour te boeken naar andere bijzondere snorkelplekken. Ben je enthousiast geworden en wil je graag mee op avontuur? Bekijk dan snel onze tours!

De tekst gaat hieronder verder…

Knop met "Gratis kennismaking" met HopiBonaire tijdens een "Zelfstandige rondrit" door het noorden van Bonaire.

Verder lezen?


Er zijn nog veel meer blogs over het verkennen van Bonaire. Je vindt ze hieronder:
Het Rondje noord
Het Rondje zuid
Het oude centrum van Kralendijk
Het Washington-Slagbaai National Park
Lac Bay en Sorobon
Lac Cai
Playa Frans
De oostkust van Bonaire: Washikemba, Bolivia en Onima

Op onze overzichtelijke blogpagina vind je nog tal van blogs over andere onderwerpen, zoals over de natuur van het eiland en over Bonaire als vakantiebestemming.