In het zuidoosten van Bonaire ligt Lac Bay, een bosrijke lagune met prachtige strandjes. Officieel is Lac Bay (of Lac Bai) de naam van de gehele lagune, maar doorgaans wordt met Lac Bay vooral het gebied rondom Sorobon bedoeld. Bij Sorobon kun je windsurfen en genieten van het zandstrand. Ook kun je er prachtig snorkelen langs het barrièrerif. Voor de vogelliefhebber valt er ook genoeg te beleven. Je kunt er in de mangrove vaak flamingo’s, reigers en andere waadvogels spotten.
Wil je meer prachtige plekken ontdekken? Kijk dan eens naar onze tours.
Onderwerpen
Bezoek Lac Bay met ons, tijdens de meest complete eilandtour van het eiland:

Sorobon
Sorobon ligt aan de westkant van Lac Bay en is één van de highlights van Bonaire. Het is een levendige plek met een ontspannen vibe. Aan het water vind je een aantal leuke strandtentjes die uitkijken op het azuurblauwe water van de lagune. Sorobon is een mooie plek om je rondje Zuid te eindigen. Na het snorkelen met de schildpadden van de Zoutpier, je bezoek aan de slavenhuisjes, het bewonderen van de Flamingo Sanctuary en de street art bij de oude garnalenfabriek zijn wij wel toe aan een hapje en een drankje!

De lagune is een hotspot voor windsurfers. Het water is rustig en ondiep en het lekkere briesje zorgt voor wind in de zeilen. Je surfuitrusting huur je bij één van de strandtentjes. Voor wie nog geen ervaring heeft met windsurfen, zijn er voldoende mogelijkheden om les te krijgen. Ben je meer van het relaxen, dan kun je natuurlijk ook lekker met een cocktail in een strandstoel ploffen en genieten hoe de surfers zich in het zweet werken!

Sorobon is een levendige plek en tijdens het hoogseizoen is het er vaak druk. Gelukkig kunnen de rustzoekers terecht op een wat minder bekend en verscholen plekje. Ten zuiden van Sorobon ligt een ongerept zandstrandje bij een oude vissershut. Met een opvouwbare strandstoel en een gevulde koelbox ben je daar de koning te rijk!

Aan het einde van de landtong ligt het vissershaventje van Sorobon. Hier kun je verkoeling vinden in de schaduw van een van de palapa’s. Als een visser in zijn bootje de vangst schoonmaakt, voeren de lachmeeuwen en de fregatvogels een prachtige show op. In duikvlucht schieten ze op het visafval af dat de vissers in het water gooien.

Vogels kijken in de mangrove
Sorobon ligt ingeklemd tussen Lac Bay en de prachtige mangrovebossen van Bonaire. De mangrove is een bijzonder gebied, dat zowel onder als boven water bruist van het leven. Er groeien drie verschillende soorten bomen, die ieder een manier hebben gevonden om te overleven in deze zoutrijke omgeving. In onze blog de mangrove van Bonaire gaan we uitgebreider in op de bomen, het nut en de bescherming van de mangrove.

Kaminda Sorobon, de weg die langs het bos loopt, is één van onze favoriete plekken om vogels te kijken. In de poeltjes langs de bosrand verzamelen zich flamingo’s, reigers en andere watervogels. Ze vinden er hun voedsel: kleine visjes, pekelkreeftjes, muggenlarven, slakjes, zaadjes, enzovoort. Bij gevaar zoeken ze beschutting in de bosrand. Met wat geluk vliegt er een visarend voorbij. Vooral aan de randen van de dag zijn er langs deze weg veel vogels te vinden. Wil je nog meer prachtige vogellocaties ontdekken? Boek dan een op maat gemaakte vogeltour bij ons!

Als je een bijzondere vogel hebt gespot, kun je de auto gewoon in de berm zetten. Vogels laten zich het beste bekijken als je in de auto blijft zitten. Draai alle raampjes open, zodat de wind lekker door de auto heen waait, en zet de motor af. Dan kun je in alle rust genieten! De vogels zijn gewend aan het autoverkeer, dus zo lang je in de auto blijft, zullen ze zich niets van je aantrekken. Er grazen bovendien ook veel fotogenieke ezeltjes langs de weg, die graag even bij de auto komen kijken.
De tekst gaat hieronder verder…

Snorkelen bij het rif van Lac Bay
Het rif dat Lac Bay beschermt tegen de ruige golfslag van de Oostkust van Bonaire is adembenemend mooi. Net als in de lagune is het water ook op het rif bijzonder ondiep. Daardoor reiken er allerlei koraalformaties tot aan het wateroppervlak. Snorkelen bij dit rif is daardoor een echte beleving.

Deze snorkelplek laat zich het best verkennen bij weinig wind. Dan laten de surfers het afweten en kun je vanaf Sorobon rechtstreeks naar het rif toe waden. Bovendien is het water dan kalmer. Dat is wel zo prettig bij al dat koraal aan de oppervlakte. Smeer je goed in, want via het witte zand op de bodem pak je een extra portie zonlicht.
Onze zeven snorkelgeboden: • We gebruiken reef friendly zonnebrand. • We gaan het water in bij de gele entry/exit-steen. • In het water blijven we horizontaal: We gaan zo min mogelijk staan. We staan nooit op koralen. • We raken niets aan. Zelfs een lichte aanraking beschadigt het koraal. • We nemen niets mee het water uit, behalve als we plastic afval tegenkomen. • We voeren de vissen niet. • We maken gebruik van het rif, dus we betalen onze nature fee. |

Na ongeveer twintig minuten waden en/of zwemmen, kom je aan bij het rif. Aan de zeekant klappen de golven met veel geweld op het koraal, maar aan jouw kant zul je merken dat het water kalm is (behalve als je een winderige dag hebt uitgekozen natuurlijk). Blijf desondanks op veilige afstand van de koralen, zodat je er niet per ongeluk tegenaan drijft. Zelfs een lichte aanraking beschadigt het beschermende slijmlaagje op het koraal. Dat maakt ze vatbaar voor ziektes.

Tijdens het snorkelen kun je veel bijzondere dieren tegenkomen, zoals schildpadden, barracuda’s, roggen en de kroonslak. Je zou je er uren kunnen vermaken, maar helaas kom je dan zo rood als een kreeft het water uit!

De zeegrasvelden, leefgebied van de kroonslak
Onderweg naar het rif kom je enkele zeegrasvelden tegen. Deze grasvelden zijn erg kwetsbaar, dus loop er even omheen. Het zeegras is het domein van de kroonslak (karkó in het Papiamentu, queen conch in het Engels). Deze enorme zeeslakken voeden zich met de algen die op het zeegras groeien, maar je komt de dieren ook elders op het rif tegen. Met hun schelplengte tot 35 centimeter zijn ze niet te missen.

Door het eten van algen houden de kroonslakken het zeegras in goede conditie. Dat is belangrijk voor de zeeschildpadden die graag van het zeegras eten. Helaas zul je merken dat er flink wat algen op het gras groeien. Door overbevissing zijn de kroonslakken met uitsterven bedreigd. Hoewel het streng verboden is, wordt er nog steeds op de slakken gevist. Als je conch of karkó op een menukaart tegenkomt, weet dan dat er een kans is dat deze uit Lac Bay komt. Oók als de eigenaar van het restaurant anders beweert…

Over ons: Een tour met HopiBonaire
Tijdens een tour met HopiBonaire ga je op ontdekkingstocht naar de meest afgelegen en prachtige plekken van het eiland. We laten onze gasten graag kennismaken met de veelzijdigheid van Bonaire. Daarom bezoeken we tijdens onze veelzijdige eilandtour Betoverend Bonaire ook de omgeving van Sorobon.
De echte offroadfans kunnen met ons het ongerepte Lac Cai bezoeken, dat aan de overkant van Lac Bay ligt. Hier is een mooi en rustig zandstrandje, maar in het water is het er helemáál genieten. De onderwaterwereld is er bijzonder veelzijdig en bovendien totaal anders dan op het rif.

Tijdens onze tours ben je alleen met je eigen gezelschap op pad, wat zorgt voor een intieme en persoonlijke ervaring op je eigen tempo. Wij kijken niet op een half uurtje! Alle tours kunnen worden aangepast naar jouw wensen en er is de mogelijkheid om een volledig op maat gemaakte tour te boeken. Wil je meer weten? Bekijk het aanbod van onze tours.
De tekst gaat hieronder verder…

Verder lezen?
Deze blog is er één in de serie blogs die we over het gebied rondom Lac Bay hebben geschreven. De andere blogs in deze serie zijn: Lac Cai: Deze prachtige landtong ligt aan de andere kant van de lagune. Geniet van de rust, het zandstrandje en de veelzijdigheid onder water. Het snorkelen is hier heel anders dan op het rif. Kayaktour in de mangrove: Deze tours van het Mangrove Center brengen je in het hart van de mangrovebossen. Naast kayakken ga je ook een stukje snorkelen. De mangrove van Bonaire: In dit artikel gaan we in op de bomen van de mangrove en hoe ze leven met het zout. Ook vertellen we over het nut van deze bossen en de bescherming ervan. We hebben ook over tal van andere onderwerpen geschreven, bijvoorbeeld over Bonaire verkennen. Je vindt alle blogs op onze overzichtelijke blogpagina. |