Flamingo’s en Bonaire zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je landt op Flamingo Airport en in het straatbeeld duikt de flamingo overal op. Het bekijken en fotograferen van deze sierlijke vogels is voor veel bezoekers een hoogtepunt. In deze fotoblog over de flamingo laten we het bijzondere leven op Bonaire zien van deze geliefde vogel en helpen we je om ze zelf te vinden én fotograferen.
Onderwerpen
- 1 Feiten en cijfers
- 2 Het uiterlijk
- 3 Wat eten de flamingo’s op Bonaire?
- 4 Het gedrag
- 5 Het Pekelmeer Flamingo Sanctuary Bonaire
- 6 De voortplanting
- 7 Waar kun je flamingo’s zien op Bonaire?
- 8 Tips voor het bekijken van flamingo’s
- 9 Flamingo’s fotograferen op Bonaire
- 10 Over ons: Een tour met HopiBonaire
- 11 Verder lezen?
De tekst gaat hieronder verder…

Feiten en cijfers
Soort: Caribische flamingo (Phoenicopterus ruber)
Naam in het Papiamentu: Chogogo
Verspreiding: Eilanden in de Cariben en de (oost)kust van Colombia, Venezuela en Mexico
Leeftijd in het wild: Ongeveer 40 jaar
Gewicht: Ongeveer 3 kilogram
Vliegsnelheid: 50 tot 60 km/u
Aantal op Bonaire: Schattingen tussen de vijf- en vijftienduizend
Roep: Lijkend op een gans
Het uiterlijk
De Caribische flamingo heeft een slank, langgerekt lichaam. Hoewel flamingo’s vaak roze worden genoemd, hebben hun veren een oranje tint. Jonge vogels zijn bleker van kleur. In vlucht zijn de zwarte ondervleugels goed zichtbaar. Ze hebben lange, dunne poten met zwemvliezen. De nek is lang en flexibel, en de snavel is felroze met een zwarte punt en een kenmerkende L-vorm.

Wat eten de flamingo’s op Bonaire?
Met haar lange kustlijn en vele saliña’s is Bonaire een waterrijk eiland. Met hun gespecialiseerde snavel filteren flamingo’s hun voedsel uit het water. Flamingo’s zijn de enige vogels ter wereld met een filtersnavel.

In de flamingosnavel zitten duizenden lamellen. Water, zand en kleideeltjes kunnen passeren, maar alles dat groter is, wordt tegengehouden. Zo filteren de vogels onder andere pekelkreeftjes, muggenlarven, wormpjes, algen, zaadjes en kleine slakjes uit het water. Deze grote vogels eten dus uitsluitend minuscuul voedsel, en dat is hard werken!

Veel van dit voedsel leeft op de bodem. Flamingo’s maken ritmische stapjes om de bodemdiertjes en algen op te laten dwarrelen. Zo belandt er veel meer voedsel in de snavel. In dieper water brengen ze hun kop tot vlak boven de bodem. Dan steekt alleen hun roze kontje nog boven het water uit!

Flamingo’s zijn zo mooi roze doordat hun voedsel veel carotenoïden bevat. Deze natuurlijke kleurstof maakt bijvoorbeeld ook worteltjes oranje. Hoe meer kleurstoffen de vogels binnen krijgen, hoe sterker hun kleur wordt.

Als flamingo’s ergens onvoldoende voedsel kunnen vinden, leggen ze grote afstanden af naar voedselrijkere gebieden. Er wordt vooral ‘s nachts gevlogen. Zo kun je op Bonaire vlak voor zonsondergang grote groepen flamingo’s zien vertrekken en vlak na zonsopkomst komen er vaak grote groepen aan. De beste plek om dit prachtige verschijnsel te aanschouwen, is Pink Beach.

Het gedrag
De flamingo is een sociale vogel – je ziet ze op Bonaire in grote groepen voedsel zoeken en broeden in kolonies. Dat betekent echter niet dat ze “sociaal wenselijk” gedrag vertonen. Binnen de groep heerst een duidelijke rangorde en de dominante vogels laten het meteen merken als een ander in de weg loopt. Vaak is het aannemen van een imposante houding voldoende om de weg vrij te maken. Als de staartveren worden opgezet, wordt het interessant. Dan kan er een gevecht ontstaan, waarbij twee of meerdere flamingo’s elkaar met felle uithalen in de nek of kop proberen te bijten. Soms werken twee jongere vogels zelfs samen om een dominante volwassene een lesje te leren!

Het Pekelmeer Flamingo Sanctuary Bonaire
De flamingo’s op Bonaire zijn allesbehalve schuw. Je kunt ze van korte afstand bewonderen. Maar als het om broeden gaat, dulden ze geen pottenkijkers. Flamingo’s broeden uitsluitend op grote afstand van menselijke activiteiten. Daarnaast moet hun broedgebied uit de juiste grondsoort bestaan. Flamingo’s maken namelijk geen nest van takken, maar van klei. Op modderige vlaktes wordt zorgvuldig een soort zuiltje geboetseerd, waarop het ei bij eventuele overstromingen droog blijft.

Er zijn maar enkele plekken in het leefgebied van de Caribische flamingo waar aan deze twee voorwaarden wordt voldaan. Het Pekelmeer Flamingo Sanctuary op Bonaire is daar één van. Op de natuurlijke zoutpannen in het zuiden van Bonaire vinden de flamingo’s rust én de juiste ondergrond. De broedkolonie ligt kilometers ver van de weg en is alleen zichtbaar als een oranje streep in het landschap. Het broedseizoen loopt officieel van maart tot juli, maar de flamingo’s op Bonaire houden zich daar niet bijzonder strikt aan.

De voortplanting
De voortplanting van flamingo’s start met een prachtig ritueel. Waar de vogels normaalgesproken een zekere afstand van elkaar bewaren, vormen zij die op zoek zijn naar een partner juist een groepje. Ze nemen een trotse houding aan, waarbij de kop telkens synchroon van links naar rechts wordt bewogen. Na een poosje spreidt één van hen de vleugels, en maakt een elegante buiging. De anderen volgen dit voorbeeld. Flamingo’s tonen interesse in elkaar door samen een stukje te gaan wandelen. Ook dat gaat keurig synchroon!

Als de wandeling goed is bevallen, biedt het vrouwtje zich aan en wordt er gepaard. Het paartje zal in veel gevallen een monogame relatie houden tot het eind van het broedseizoen. Sommige paartjes blijven langer samen, andere vogels wisselen juist eerder van partner en zijn vaker in de baltsgroepjes te vinden.

Na het paren bouwt het stel samen een nest van modder en legt het vrouwtje één ei. Nadat de ouders ongeveer 30 dagen lang afwisselend hebben gebroed, komt het ei uit. Het witte kuikentje hakt met zijn puntsnavel de schaal kapot. De ouders passen om beurten op hun kleintje, maar na ruim een week vraagt het kuiken zo veel eten, dat beide ouders tegelijk voedsel moeten gaan zoeken. Dan zoeken de jongen elkaar met vele honderden tegelijk op in zogenaamde crèches.

Na drie maanden is het puntsnaveltje uitgegroeid tot zeefsnavel, waarmee het jong zelf voedsel kan zoeken. Het werk van de ouders zit erop! Het jong is nu vooral grijs in plaats van roze. Het duurt nog drie jaar voordat hij net zo mooi gekleurd is als zijn ouders. Jonge flamingo’s zijn dus aanmerkelijk bleker van kleur. Je kunt ze daarom goed herkennen tussen hun volwassen soortgenoten.

Flamingo in nood
Zie je een flamingo in nood, bijvoorbeeld een jong die nog te jong is om voor zichzelf te zorgen? Neem dan contact op met de Bonaire Wild Bird Rehab: +5997869292.

Waar kun je flamingo’s zien op Bonaire?
Het Gotomeer en het Pekelmeer zijn twee absolute toplocaties op Bonaire om de flamingo te bewonderen, maar er zijn veel meer plekken waar deze prachtige vogel zich regelmatig laat zien. We hebben alle plekken waar je flamingo’s kunt spotten voor je op de kaart gezet. Op de meeste locaties komen jaarrond flamingo’s voor, maar in de droge tijd is het aantal plekken kleiner.

Tips voor het bekijken van flamingo’s
Als bezoekers de flamingo’s zo vredig langs de kant van de weg zien staan, willen ze maar één ding: de auto uit voor de beste foto! Ze vergeten dat het wilde vogels zijn, die uit de buurt van mensen willen blijven. Resultaat? Alle flamingo’s stappen er vandoor, waardoor alleen hun roze kontjes op de foto staan!
Tijdens onze tours parkeren we de auto aan de goede kant van de weg. Om te kunnen genieten van een verkoelend briesje in de auto, maar ook van de geluiden van de natuur, gaan de raampjes open en zetten we de motor uit. Nu gaan de flamingo’s gewoon ongestoord hun gang. Bij mensen zijn ze op hun hoede, maar bij auto’s niet!

Hoewel we meestal geen verrekijkers nodig hebben, nemen we ze natuurlijk wel mee. Zo kun je optimaal genieten van het bijzondere schouwspel. En de foto’s? Die maken wij voor je met onze professionele camera met telelens!

Flamingo’s fotograferen op Bonaire
De fotogenieke flamingo’s van Bonaire leveren sowieso exotische plaatjes op. Maar fotograferen is een beetje als koken. Met het toevoegen van bijzondere ingrediënten kun je het eindresultaat exclusiever maken. Regen, tegenlicht of een bijzondere interactie zijn bijvoorbeeld echte sfeerversterkers.

Hoewel flamingo’s de hele dag door goed te fotograferen zijn, kun je rond zonsopkomst en -ondergang de mooiste foto’s maken. Het warme licht maakt de vogels nog intenser gekleurd, terwijl het water rondom hen in gouden tinten oplicht. Bij tegenlicht krijgt je onderwerp een prachtige silver lining om het kenmerkende silhouet.

Wil je je fotografie naar een hoger plan tillen, of gewoon met iemand op pad die met zijn kennis van de dieren en de lokale omstandigheden jouw kansen vergroot? Boek dan een fotografietour bij HopiBonaire en ga op pad met een professionele natuurfotograaf.

De tekst gaat hieronder verder…

Over ons: Een tour met HopiBonaire
Het spotten van flamingo’s langs de kant van de weg is natuurlijk ontzettend leuk, maar deze dieren komen het best tot hun recht in de adembenemende landschappen die we buiten de gebaande paden vinden. Natuurlijk bezoeken we het Gotomeer en het Pekelmeer tijdens onze tours, maar we zoeken ook de rust op van de ongerepte natuur van Bonaire. Daar kun je pas echt genieten van deze, én vele andere bijzondere vogels! Je gids vertelt je bovendien allerlei fascinerende achtergrondverhalen, waardoor het eiland nog meer tot leven komt!

Bezoek met ons de verborgen parels van het eiland. De tours van HopiBonaire zijn intieme belevenissen. Je bent alleen met je eigen gezelschap op pad en jij bepaalt het tempo. Wij kijken niet op een halfuurtje!
We passen onze tours aan op jouw wensen. Bovendien kun je ook volledig op maat gemaakte tours boeken, bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar de flamingo’s van Bonaire en ze te fotograferen. Ben je enthousiast geworden en wil je graag op avontuur? Duik gauw in het aanbod van onze tours!
Verder lezen?
We hebben meer gedetailleerde fotoblogs geschreven over de natuur op Bonaire, zoals: – Fotoblog: De kolibries van Bonaire – Fotoblog: De gedaantes van de groene leguaan – Fotoblog: De transformatie van de monarchvlinder Wil je ook kennismaken met de andere Vogels op Bonaire? – Grote vogels op Bonaire: de Big Five – Kleine vogels op Bonaire: de Small Five – Kleurrijke vogels van Bonaire – en nog veel meer… Naast de prachtige Natuur op Bonaire schrijven we ook over andere onderwerpen blogs. Ze staan overzichtelijk bij elkaar op onze blogpagina. |