Een groot deel van de vogels op Bonaire heeft prachtige kleuren. Dat is één van de redenen dat we zo van dit eiland houden. Wil je weten welke vogels je kunt spotten, of heb je een kleurrijke vogel op Bonaire gezien waar je meer van wilt weten? Hieronder komen de meest kleurrijke vogels van Bonaire aan bod, maar bekijk ook zeker onze zes andere vogelblogs.
Ben je geïnteresseerd in de natuur van Bonaire? Ga dan even weg van de massa tijdens één van onze tours. Dan gaat de natuur van het eiland pas écht leven!
Onderwerpen
Lora of geelvleugelamazone (Amazona barbadensis)
De geelvleugelamazone wordt op Bonaire door iedereen lora genoemd, de naam van deze papegaai in het Papiamentu. Deze kleurrijke vogels worden vooral in de groene heuvels van Bonaire gezien, maar bezoeken soms ook zomaar de wijken van Kralendijk en het gebied daaromheen. Ze eten allerlei zaden en vruchten en hangen daarom vaak bovenin de zuilcactussen om aan het cactusfruit te knagen.
De lora is een flinke vogel met een korte staart, die voornamelijk groen is gekleurd. Rondom de ogen en de snavel is hij geel. Als de lora de vleugels spreidt, komen er meer kleuren tevoorschijn. De ondervleugel is geel, met blauwe en rode accenten. Hun typische geluid maakt dat ze nooit onopgemerkt blijven. Het zijn heel sociale dieren die voortdurend met elkaar in contact staan.
Helaas worden lora’s op het eiland ook in kooien gehouden. Daar zitten ze in eenzame opsluiting, terwijl hun wilde soortgenoten luid roepend voorbijvliegen. Dat is een belangrijke reden dat de lora ernstig bedreigd is. De dieren worden door stropers op jonge leeftijd uit het nest gehaald om ze te verkopen. Lora’s nestelen in holtes in de kliffen van Bonaire. Ze kunnen ook zelf een holte maken in een termietennest. Die zijn te vinden in bomen, terwijl op Bonaire vooral struiken en cactussen groeien. In de koloniale Geschiedenis van Bonaire zijn er veel bomen gekapt en de meeste zaailingen worden door loslopende geiten weggegeten. Om de lora (en andere vogels) een kans te geven, worden er gelukkig veel herbebossingsprojecten uitgevoerd in geitenvrije zones.
Prikichi of West-Indische parkiet (Eupsittula pertinax)
De West-Indische parkiet (prikichi in het Papiamentu) laat nog beter van zich horen! Tijdens onze tours komen we ze vaak tegen. Deze vogels zijn de luchtacrobaten van Bonaire. Ze scheren regelmatig luid krijsend voorbij. Ook deze vogels zijn groengekleurd, met geel in de kop. Ze zijn echter een flinke slag kleiner dan de lora, hebben een lange staart en het geel bedekt een veel groter deel van de kop en de hals. De parkiet heeft geen andere kleuren in de vleugel.
Net als lora’s zijn parkieten sociale dieren die zich voeden met zaden en vruchten die ook in termietennesten nestelen. Omdat ze niet in kooien worden gehouden, staat deze vogel gelukkig minder onder druk.
Oranje troepiaal (Icterus icterus)
De oranje troepiaal (trupial in het Papiamentu) laat al voor zonsopkomst flink van zich horen. Met zijn gezang vrolijkt hij de ochtendwandeling van onze tour door het noorden en oosten op. Net als de koekoek roept hij zijn eigen naam, al maakt hij ook enkele variaties daarop. Het is een oranje vogel, met een zwarte kop, hals, vleugels en staart. Ze hebben witte accenten in de vleugel die bij elk exemplaar anders is. Om het oog hebben ze een stukje blauw gekleurde naakte huid.
De troepiaal laat zich bijna overal op het eiland zien. Ze hebben een uitgebreid menu van vruchten, zaden en insecten, maar ze roven ook nesten van andere vogels leeg. Ze zijn dol op suiker die mensen op voedertafels aanbieden. Doe dit met mate, want ook vogels kunnen suikerziekte krijgen! Je kunt ze beter verwennen met wat sinaasappel, of het snijafval van een ananas of mango. Ook zijn ze dol op (ongezouten) pinda’s.
De troepiaal komt van nature niet voor op Bonaire. Hij is door de mens geïmporteerd, waarschijnlijk vanaf Curaçao of Aruba, waar hij wel van oudsher voorkomt.
Gele troepiaal (Icterus nigrogularis)
De gele troepiaal (trupial kachò in het Papiamentu) is iets kleiner dan zijn oranje soortgenoot. Hij is geel, met zwarte keelvlek, vleugels en staart. Hij keft als een hondje (kachò), maar zingt ook af en toe. Dan rijgt hij een serie fluittonen aan elkaar waar maar moeilijk enige melodieuze samenhang in te ontdekken valt. Sommige tonen klinken zelfs wat vals!
De gele troepiaal voedt zich met insecten, zaden, vruchten en nectar. Ook deze vogels zijn dol op suiker en laten zich graag op de voedertafel zien. In de natuur komen we ze minder vaak tegen. Het zijn fantastische nestenbouwers. Ze weven langwerpige nesten die aan de takken van hoge bomen hangen.
De gele en oranje troepiaal hebben nóg een broertje op Bonaire. De zwarte troepiaal (Quiscalus lugubris) is een luidruchtige compleet zwarte vogel. Zijn gebrek aan kleur compenseert hij met een prachtige glans in het zonlicht.
Roodhalsduif (Patagioenas squamosa)
De laatste prachtig gekleurde vogel laat zich maar weinig zien. De roodhalsduif (Palomba di baranka in het Papiamentu) is een vrij schuwe duif. De vogels leiden een teruggetrokken leven in de mangrove en de boomrijke delen van Bonaire. Het is een vrij saaie blauwgrijze duif, met een vaalbruine kop en hals. Toch verdient deze vogel een plaats in dit lijstje. Dat komt door zijn nek, die prachtig versierd is met kastanjebruine ‘schubben’.
De roodhalsduif eet voornamelijk fruit en zaden en heeft drinkwater nodig om te overleven. In het droge seizoen laat hij zich zien op de plaatsen waar dat voor handen is, zoals bij bronnen, meertjes en waterputten. Kom met ons mee naar het Nationale Park Washington-Slagbaai. In het droge seizoen zien we ze met regelmaat bij Put Bronswinkel en Pos Mangel.
Andere kleurrijke vogels
In onze andere blogs komen wat kleinere kleurrijke vogels aan bod. Om deze blog compleet te maken, vind je onder de foto’s een link naar deze blogs.
Kolibries van Bonaire
Ook kolibries hebben prachtige kleuren. Lees meer over de groene kolibrie (blauwstaart-smaragdkolibrie, blenchi in het Papiamentu) en de rode kolibrie (muskietkolibrie, dòrnasol in het Papiamentu). Beide kolibries komen aan bod in de vogelblog over de Small five.
Drie kleine gele vogeltjes
Een geel (met zwart) vogeltje dat zich het meest laat zien, is het suikerdiefje (Barika hel in het Papiamentu). Deze komt aan bod in onze blog over de tuinvogels van Bonaire.
De saffraanvink (ook saffraanvink in het Papiamentu) is een geel vogeltje dat op Bonaire veel voorkomt. Ook de gele zanger (para di misa in het Papiamentu) is overwegend geel. Ze komen allebei aan bod in onze vogelblog over de Small five.
De cayennetiran
De cayennetiran (Tirano grandi in het Papiamentu) is een sierlijk vogeltje met een prachtige kastanjebruine bovenkant en een felgeel buikje. Kom meer te weten over het verborgen leven van deze bijzondere vogel in onze blog over De vliegenvangers van Bonaire.
De Caribische flamingo
De bekendste gekleurde vogel van Bonaire is natuurlijk de Caribische flamingo (chogogo in het Papiamentu). Deze vind je terug in onze vogelblog over de Big five.
Een tour bij HopiBonaire
Tijdens een tour met HopiBonaire ga je op ontdekkingstocht naar de meest afgelegen en prachtige plekken van Bonaire. Bovendien ben je alleen met je eigen gezelschap op pad, wat zorgt voor een intieme en persoonlijke ervaring op je eigen tempo. Wij kijken niet op een half uurtje!
Alle tours kunnen aangepast worden naar jouw wensen. Ook kunnen we een volledig op maat gemaakte vogelexcursie voor je samen te stellen. Wil je graag mee op avontuur? Bekijk hier het aanbod van onze tours.
Verder lezen?
Ben je dol op dieren in de meest prachtige kleuren? Lees dan vooral onze blog over de Vlinders op Bonaire! De blog die je net hebt gelezen is er één uit onze serie over de vogels op Bonaire. Onze andere vogelblogs zijn: – Grote vogels van Bonaire: De Big Five – Kleine vogels van Bonaire: De Small Five – Tuinvogels van Bonaire – Vliegenvangers van Bonaire – Reigers van Bonaire – Watervogels van Bonaire – Fotoblog: De kolibries van Bonaire We hebben ook blogs geschreven over de wilde zoogdieren, zeeschildpadden, leguanen en de andere hagedissen van Bonaire. Neem eens een kijkje op onze blogpagina. Daar vind je tal van informatieve blogs over je vakantie op Bonaire. |