Met een kustlijn van ruim honderd kilometer, een uitgestrekt mangrovegebied, enorme zoutpannen en talloze saliña’s en meren, is Bonaire een paradijs voor reigers. Van de vele soorten die op het eiland voorkomen, bespreken we hier de acht meest geziene reigers van Bonaire.
Zin om de reigers te spotten op de mooiste vogellocaties van Bonaire? We stellen graag een vogeltour voor je samen. Maar ook tijdens onze andere tours staan we graag stil bij al die prachtige vogels van het eiland.
Onderwerpen
- 1 Groene reiger (Butorides virescens)
- 2 Amerikaanse kleine zilverreiger (Egretta thula)
- 3 Grote zilverreiger (Ardea alba)
- 4 Roodhalsreiger (Egretta rufescens)
- 5 Witbuikreiger (Egretta tricolor)
- 6 Amerikaanse blauwe reiger (Ardea herodias)
- 7 Geelkruinkwak (Nyctanassa violacea)
- 8 Kwak (Nycticorax nycticorax)
- 9 Een tour met HopiBonaire
- 10 Verder lezen?
De tekst gaat hieronder verder…
![Knop met "Onze vogeltours" "Ga mee op vogeltour!" met een afbeelding van twee zoenende kolibries op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/08/Vogeltour-CTA-kolibrie.webp)
Groene reiger (Butorides virescens)
![De groene reiger (Butorides virescens) is een kleine rood wit gestreepte reiger op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2023/11/Green-heron.webp)
We beginnen met de kleinste van het stel, de groene reiger (galina di awa in het Papiamentu). Deze reiger wordt “groen” genoemd, omdat hij een groene huid heeft, en diverse groentinten in het verenkleed. Maar inderdaad, eigenlijk springen de bruine en witte veren van deze reiger meer in het oog! De groene reiger laat zich veel zien, maar ook horen. In vlucht slaakt hij een serie hoge kuk-kuk-klanken uit. Dat hij daarmee de aandacht trekt, maakt hem niets uit. Dit kleine reigertje is niet bang voor mensen!
De groene reiger is niet kieskeurig. Waar water is op Bonaire, is hij te vinden om zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Het is een bijzonder intelligent vogeltje. Soms gebruiken ze insectjes of ander voedsel bij het vissen. Ze laten het op het wateroppervlak vallen, en vangen zo vrij eenvoudig de vissen die erop afkomen!
Naast vis eten groene reigers ook allerlei kikkers, insecten, slakjes en kreeftjes. Ze zoeken vooral rond zonsopkomst en -ondergang naar voedsel. Als er kuikentjes moeten worden grootgebracht, zijn ze ook overdag actief.
Amerikaanse kleine zilverreiger (Egretta thula)
![De Amerikaanse kleine zilverreiger (Egretta thula) is een kleine witte reiger met zwarte poten en gele voeten.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2023/08/Amerikaanse-kleine-zilverreiger.webp)
Ook de Amerikaanse kleine zilverreiger (garsa blanku chiki in het Papiamentu) is klein van stuk, maar dankzij de opvallende witte veren zul je deze reiger minder snel over het hoofd zien. In het broedseizoen hebben kleine zilverreigers opvallend lange veren aan de staart en op de kuif en borst, waar de wind op Bonaire gemakkelijk vat op krijgt. Dan zijn het echte pluizenbollen, zoals je bovenaan deze pagina kunt zien. Hun opvallend gele tenen leveren ze in Amerika de bijnaam “Lady with the golden slippers” op.
De manier van jagen van de Amerikaanse kleine zilverreiger varieert nogal. Soms rennen ze druk op en neer om hun prooien op te jagen. Andere keren houden ze zich stil en slaan ze pas toe als er een prooi binnen bereik komt.
Grote zilverreiger (Ardea alba)
![Grote zilverreiger (Ardea alba) is een wite reiger die op Bonaire voorkomt.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2023/11/Great-egret.webp)
Ook die andere witte reiger, de grote zilverreiger (garsa blanku grandi in het Papiamentu), is natuurlijk niet te missen. Dat komt ook omdat hij bijna twee keer zo groot is als de kleine zilverreiger. Staand zijn ze tot wel een meter hoog!
Op Bonaire zoeken deze reigers wat meer de rust op. Ze zijn vooral te vinden bij de afgelegen saliña’s, zoals bij Saliña Frans. Daar staan ze doodstil aan de oever te wachten tot er een prooi binnen bereik komt, om vervolgens razendsnel toe te happen. Naast vis eten ze ook hagedissen en grote insecten.
Roodhalsreiger (Egretta rufescens)
![De roodhalsreiger (Egretta rufescens) is een blauwgrijze reiger met rode kop en hals en een opvallend zwarte snavelpunt.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2023/11/Reddish-egret.webp)
In de meeste gevallen doet de roodhalsreiger (garsa kora in het Papiamentu) zijn naam eer aan. Hij heeft een rode hals en kop en is verder donkergrijs. Ook de snavel, die in een potje inkt lijkt te zijn gedoopt, is erg kenmerkend. Soms kom je echter een roodhalsreiger tegen die er totaal anders uitziet, de geheel witte variatie. Door de zwarte snavelpunt weet je dan tóch dat je niet met een zilverreiger hebt te maken.
De roodhalsreiger is een stuk minder geduldig dan zijn soortgenoten. Hij gaat liever actief op jacht, waarbij je hem vaak met sierlijke passen door de branding of een ondiepe poel ziet rennen. Hij jaagt zijn prooien op en voorkomt daarbij dat ze dieper water kunnen bereiken om te ontsnappen. Op zonnige dagen gebruikt de roodhalsreiger zijn vleugels om schaduw te creëren op het wateroppervlak. Zonder de schittering van de zon krijgt hij scherper zicht op de bodem.
Witbuikreiger (Egretta tricolor)
![De witbuikreiger (Egretta tricolor) is een blauwgrijze reiger met rode en witte details.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2023/11/Tricolored-heron.webp)
Gezien het kleurrijke uiterlijk van deze reiger is witbuikreiger niet de meest treffende naam. Zowel in het Engels (tricolored heron) als in het Papiamentu (garsa tres kolo) is de naam beter gekozen: de driekleurige reiger. De reiger is grijs-blauw, met rode en witte accenten. Maar inderdaad, ook de buik is wit!
De witbuikreiger voelt zich thuis in wat dieper water dan de andere reigers van Bonaire. Ze staan tot hun buik in stilstaand water en jagen er voornamelijk op vis.
Amerikaanse blauwe reiger (Ardea herodias)
![Amerikaanse blauwe reiger (Ardea herodias) aan de kust van Bonaire is een grijze reiger van de achterkant.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/03/Great-blue-heron.webp)
Ook de Amerikaanse blauwe reiger (garza blou grandi in het Papiamentu) is de grootst voorkomende reiger op Bonaire. Ze zijn meer dan een meter hoog! Opvallend aan deze reiger is dat alle kleurrijke details zich aan de voorkant bevinden. Van achteren ziet hij eruit als een bijna compleet grijze reiger. De reiger wordt het hele jaar door gezien op Bonaire, maar broedt hier niet.
Deze grote blauwe reiger is een echte viseter, die vissen tot wel 60 centimeter groot in zijn geheel kan opslokken. Ook krabben en muizen zijn niet veilig voor deze reiger. Hij is voornamelijk rond zonsopkomst en zonsondergang actief en jaagt stilstaand of met langzame passen.
Geelkruinkwak (Nyctanassa violacea)
![Juveniele geelkruinkwak (Nyctanassa violacea) op het strand van Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2023/11/Yellow-crowned-Night-Heron.webp)
De geelkruinkwak (krabechi korona hel in het Papiamentu) laat zich vooral als jonge vogel zien. Met hun grote oranje ogen kijken ze wat onzeker naar de wereld om zich heen. Pas na drie jaar hebben hun grijsbruine veren plaats gemaakt voor het prachtige volwassen verenkleed. Volwassen vogels leiden een meer teruggetrokken leven in de begroeiing, met name in de mangrove.
![Geelkruinkwak (Nyctanassa violacea) in de mangrove van Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/03/Yellow-crowned-night-heron-2.webp)
Met de sterke snavel kan de geelkruinkwak stevige prooien kraken, zoals krabbetjes en schelpdieren. Ook eten ze kreeftjes en vis. Als een krabbetje zich in zijn onderaardse gang schuilhoudt, wacht de kwak hem behoedzaam op. Daarbij zorgt hij ervoor dat zijn schaduw niet over de ingang van het hol valt. Zodra de krab naar buiten kruipt, wordt hij razendsnel gegrepen. Door zijn grote ogen kan de geelkruinkwak ook goed ’s nachts jagen. Dat verklaart zijn Engelse naam: Yellow-crowned night-heron.
Kwak (Nycticorax nycticorax)
![De kwak (Nycticorax nycticorax) is een blauw met grijs en witte reiger met een rood oog op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2023/11/black-crowned-night-heron-kwak.webp)
Ook de ‘gewone’ kwak (krabechi bachi pretu in het Papiamentu), dezelfde die in Europees Nederland voorkomt, kun je met veel geluk op Bonaire tegenkomen. Het dier heeft een enorm verspreidingsgebied en komt voor in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Afrika en Azië. De kwak is een echt nachtdier, die zich overdag niet snel zal laten zien. De foto hierboven is dan ook vlak na zonsondergang gemaakt.
Een tour met HopiBonaire
Bij HopiBonaire nodigen we je uit om de verborgen schatten van Bonaire te verkennen tijdens onze tours. Wat onze ervaringen zo uniek maakt, is dat je exclusief met je eigen gezelschap op pad gaat. Zo wordt je tour een intieme en persoonlijke verkenningstocht op jouw tempo. Bij ons hoef je niet op de klok te kijken!
Onze tours zijn flexibel en kunnen worden aangepast aan jouw specifieke wensen. Als je op zoek bent naar een op maat gemaakte vogeltour, kunnen we er een samenstellen die perfect bij jou past. Ben je klaar voor het avontuur? Ontdek ons aanbod van tours buiten de gebaande paden.
De tekst gaat hieronder verder…
![Knop met "Onze vogeltours" "Ga mee op vogeltour!" met een afbeelding van een landende visarend op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/08/Vogeltour-CTA-visarend.webp)
Verder lezen?
Dit is een van de blogs in onze reeks waarin we je kennis laten maken met de vogels van Bonaire. Vergeet niet om ook onze andere vogelblogs te lezen: – Kleine vogels van Bonaire: De Small Five – Grote vogels van Bonaire: De Big Five – Kleurrijke vogels op Bonaire – Tuinvogels van Bonaire – Vliegenvangers van Bonaire – Watervogels van Bonaire – Fotoblog: De flamingo’s van Bonaire – Fotoblog: De kolibries van Bonaire Tijdens het Wandelen op Bonaire geniet je toch het meest van alle vogels! Ook over andere dieren hebben we blogs geschreven. Kom bijvoorbeeld alles te weten over de wilde zoogdieren, de vlinders en De hagedissen van Bonaire. Ook voor andere onderwerpen kun je bij ons terecht. Bekijk onze uitgebreide blogpagina. |