De tropische tuinen van Bonaire zijn oases van groen en trekken veel vogels aan. Wil je weten welke vogels je op Bonaire gewoon in de tuin kunt tegenkomen, of heb je een tuinvogel op het eiland gezien waar je meer van wilt weten? Hieronder vind je alle tuinvogels van Bonaire op een rij.
Heb je alle tuinvogels gespot, maar ben je nog lang niet uitgevogeld? Tijdens onze tours ontmoet je de wilde vogels van Bonaire!
Onderwerpen
- 1 Caribische spotlijster (Mimus gilvus)
- 2 Suikerdiefje (Coereba flaveola)
- 3 Witoogspotlijster (Margarops fuscatus)
- 4 Verreaux’ duif (Leptotila verreauxi)
- 5 Geoorde treurduif (Zenaida auriculata)
- 6 Naaktoogduif (Columba corensis)
- 7 Zwartkopgrasvink (Tiaris bicolor)
- 8 Andere tuinvogels
- 9 Een tour bij HopiBonaire
- 10 Verder lezen?
De tekst gaat hieronder verder…

Caribische spotlijster (Mimus gilvus)

We noemen de Caribische spotlijster (Chuchubi in het Papiamentu) wel de merel van Bonaire. In de ochtend trapt hij het vogelconcert steevast af met zijn prachtige melodieën. Maar ook de rest van de dag laat deze qua uiterlijk wat saaie vogel regelmatig luidkeels van zich horen. Dan zijn de andere vogels van Bonaire toch een stuk zwijgzamer.
De spotlijster heeft een donkergrijze bovenkant en een witte tot lichtgrijze onderkant. Hij heeft een zwarte puntige snavel en in het verlengde daarvan een zwarte oogstreep. Zijn sierlijke lange staart is zwart met een wit uiteinde.
Het luide gezang dient vooral om soortgenoten uit het territorium te weren. De lijster verjaagt niet alleen soortgenoten, maar bijvoorbeeld ook troepialen. Hij voedt zich met vruchten, zaden en insecten, maar hij eet ook jonge vogels, kleine hagedissen en kikkertjes. Als je een schaal met vers water aanbiedt in de tuin, zal hij regelmatig komen drinken en als je geluk hebt zelfs een bad komen nemen.

Een andere grijze vogel is de grijze koningstiran, een van de vier Vliegenvangers van Bonaire. Die zie je minder snel in de tuin, maar tijdens onze Vogelkijktours komen we ze wel regelmatig tegen.
Suikerdiefje (Coereba flaveola)

Eén van de bekendste vogels van Bonaire is het suikerdiefje. Je zult hem op vakantie zeker tegenkomen! Het zijn zwarte vogeltjes met een geel buikje. Geelbuikje is dan ook zijn naam in het Papiamentu: Barika hel. De kop wordt gesierd door een witte wenkbrauw en hangende rode mondhoeken. Dit geeft het vogeltje zijn wat norse uiterlijk.
Van nature vliegt het suikerdiefje van bloem tot bloem om aan nectar te komen. Ze pikken een gaatje in de bloemkelk om er bij te komen. Dit suikerrijke dieet breiden ze uit met kleine insectjes. Met de komst van de mens op Bonaire had dit inventieve vogeltje al snel door dat de suikerpotten op tafel veel meer suiker bevatten dan bloemen. Dat ze suiker van tafel pakken is overigens niet de reden dat ze “diefjes” worden genoemd. Door het aanpikken van de bloem helpen ze niet bij de bestuiving, vandaar de naam.
Mensen voeren de tropische vogels vaak met suiker. Voer echter met mate, want te veel kan ook bij vogels tot suikerziekte leiden.
Suikerdiefjes broeden het hele jaar door. Ze weven van grassen een bolvormig nest, met een ingang aan de zijkant. Je vindt deze bollen niet alleen in bomen en struiken, maar ook in siercactussen en lampenkappen moeten eraan geloven. Als het vrouwtje het bouwwerk goedkeurt, wordt er gepaard. Het vrouwtje broedt de eieren uit en verzorgt de jongen.
Witoogspotlijster (Margarops fuscatus)

De witoogspotlijster (Chuchubi Spañó in het Papiamentu) is wat steviger dan de Caribische spotlijster en heeft hetzelfde dieet. Deze bruine vogel heeft een prachtig parelwit oog. In het Engels heet hij dan ook de pearly-eyed trasher genoemd.
We hebben een haat-liefdeverhouding met deze vogel. Hij kan uren achtereen zachte melodietjes ten gehore brengen. Heerlijk om bij weg te dromen in je hangmat! Ook is hij gek op water. Als je een schaal water neerzet, komt hij regelmatig drinken. Als hij de drinkplaats genoeg vertrouwt, volgen er uitgebreide baddersessies. Geen andere vogel baddert zo uitgebreid en vaak.
Maar deze lijster heeft ook een minder aangename kanten. Op de voederplaats heeft hij graag het rijk alleen en valt hij uit het niets andere vogels aan. En naast de liefelijke melodietjes kan hij ook oorverdovend krijsen. Maar het is hem snel vergeven, als hij weer de schaal met water in hupt…

De cayennetiran heeft wel wat weg van de witoogspotlijster, al zul je deze bruine vogel met grijze borst en gele buik minder snel in de tuin tegenkomen. Net als de andere Vliegenvangers van Bonaire, leiden ze een verborgen leven in boomkruinen en struiken.
Verreaux’ duif (Leptotila verreauxi)

De Verreaux’ duif (Aladuru in het Papiamentu) is vernoemd naar Jules Pierre Verreaux, een Franse natuuronderzoeker uit de negentiende eeuw. De duif oogt wat saai. Ze zijn grijs en hebben een lichte onderkant. Rondom het oog is een stukje blauwe huid te zien. In vlucht komt de Verraux’ duif verrassend uit de hoek. Dan zie je zijn bruine ondervleugels.
Deze duiven scharrelen in veel tuinen rond, zeker als de vogels er met zaadjes of pinda’s worden gevoerd. Dan voeden ze zich met wat de andere vogels laten vallen. De Verreaux’ duif gaat spaarzaam om met zijn energie. Waar andere vogels bij gevaar direct opvliegen en verdwijnen, zoekt de Verreaux’ duif eerst een plekje in de dichtstbijzijnde boom of struik. Wegvliegen kan altijd nog…
Geoorde treurduif (Zenaida auriculata)

Een ander duifje dat je in de tuin kunt tegenkomen, is de geoorde treurduif (Buladeifi in het Papiamentu). Net als de Verreaux’ duif is hij weinig uitbundig. Deze lichtbruine duif heeft als versiering slechts wat zwarte vlekjes op de vleugels en twee streepjes op de kop.
De treurduif eet zaadjes, die hij onder bomen en struiken vindt. Bij gevaar vliegt hij recht omhoog om tussen de bladeren te verdwijnen. In het Papiamentu betekent zijn naam dan ook springduif.
Wij bieden onze tuinvogels zaadjes aan. De meeste duiven eten van wat andere vogels laten vallen, maar de geoorde treurduif is een echte avonturier. Hij eet net als de andere vogels rechtstreeks uit de voerbakjes.
Naaktoogduif (Columba corensis)

De naaktoogduif (Warbakoa in het Papiamentu) is een flinke vogel met een aantal mooie details. Zo heeft hij heeft een roze gloed over de kop en hals, schubben in de nek die soms lijken op te lichten en een witte vleugelrand. Maar zijn ogen springen wel het meest in het oog. Om het oranje oog is een randje blauwe huid zichtbaar. Daaromheen heeft de naaktoogduif een scherp getekende zwarte ring. Een knappe verschijning!
Net als de andere duiven leeft de naaktoogduif voornamelijk op de grond. Daar eet hij zaadjes, maar snoept soms ook wel van vruchten die uit de boom zijn gevallen. Ook bouwt hij van die typische slordige duivennesten in bomen, struiken en cactussen.
Zwartkopgrasvink (Tiaris bicolor)

Als je een tuin hebt met veel open stukken, zullen er ook zwartkopgrasvinken (ook: maskergrondvink, mofi in het Papiamentu) op bezoek komen. Dit kleine zwarte vogeltje scharrelt onopvallend rond, op zoek naar voedsel. In het directe zonlicht zie je dat zijn rug eigenlijk olijfgroen is. Scharrelt er ook een klein grijs vogeltje in de buurt? Dan heb je het vrouwtje gespot!
Zwartkopgrasvinken hebben een typische vinkensnavel, waarmee ze zaadjes kunnen kraken. Ze eten voornamelijk zaadjes van grassen en kruiden, aangevuld met insectjes en vruchten. Ze communiceren met elkaar in korte piepjes.
Andere tuinvogels
In onze andere blogs komen nog meer vogels aan bod die je op Bonaire ook in de tuin kunt tegenkomen. Om deze blog compleet te maken, vind je onder de foto’s een link naar deze blogs. Je vindt ze in volgorde van klein naar groot.
Kolibries


De tuinen op Bonaire zijn bloemrijke oases. Daar komen kolibries maar al te graag! Lees meer over de groene kolibrie (blauwstaartsmaragdkolibrie, blenchi in het Papiamentu). Ook een rode kolibrie komt voor in de Bonairiaanse tuinen, al laat hij zich minder vaak zien. Lees meer over de rode kolibrie (muskietkolibrie, dòrnasol in het Papiamentu).
Saffraanvink

De saffraanvink is dol op zaadjes. Als je die in de tuin aanbiedt, wordt dit gele vogeltje een vaste bezoeker. Lees meer over de saffraanvink (ook saffraanvink in het Papiamentu).
Musduifje

Tussen de duiven op de voerplaats loopt af en toe ook een musduifje rond. Lees meer over het musduifje (totolika in het Papiamentu).
Gele troepiaal

Als je fruit schoonmaakt, kun je de resten op de voerplaats neerleggen. De gele troepialen snoepen er graag van. Lees meer over de gele troepiaal (trupial kachò in het Papiamentu).
Prikichi / West-Indische parkiet

De parkieten komen af op de vruchtdragende bomen en cactussen in de tuinen. Lees meer over de West-Indische parkiet (prikichi in het Papiamentu).
Oranje troepiaal

Ook de oranje troepiaal is dol op fruit. Lees meer over de oranje troepiaal (trupial in het Papiamentu).
Een tour bij HopiBonaire
Tijdens een tour met HopiBonaire ga je op ontdekkingstocht naar de meest afgelegen en prachtige plekken van Bonaire. Bovendien ben je alleen met je eigen gezelschap op pad, wat zorgt voor een intieme en persoonlijke ervaring op je eigen tempo. Wij kijken niet op een half uurtje!
Alle tours kunnen aangepast worden naar jouw wensen. Ook kunnen we een volledig op maat gemaakte vogeltour voor je samen te stellen. Wil je graag mee op avontuur? Bekijk hier het aanbod van onze offroad privétours.
De tekst gaat hieronder verder…

Verder lezen?
We hebben meer blogs geschreven over de vogels op Bonaire. Lees ook de andere vogelblogs: – Grote vogels van Bonaire: De Big Five – Kleine vogels van Bonaire: De Small Five – Kleurrijke vogels op Bonaire – Vliegenvangers van Bonaire – Reigers op Bonaire – Watervogels op Bonaire – Fotoblog: De kolibries van Bonaire – Fotoblog: De flamingo’s van Bonaire Tijdens het Wandelen op Bonaire geniet je toch het meest van alle vogels! Onze blogs over de wilde zoogdieren van Bonaire en over leguanen vind je als natuurliefhebber vast ook interessant. Onze blogs over andere onderwerpen bekijk je op onze overzichtelijke blogpagina. |