De vliegenvangers zijn een groep vogels die op Bonaire vaak over het hoofd worden gezien. Soms omdat ze lijken op een veelvoorkomende vogel, maar in de meeste gevallen omdat ze een verborgen bestaan leiden in de vele bomen en struiken van het eiland. Omdat wij van verborgen pareltjes houden, zetten we deze drukke vogeltjes eens in de schijnwerpers. Welkom in de verborgen wereld van de vliegenvangers van Bonaire!
Ben jij ook gek op verborgen pareltjes? Tijdens onze tours en ook tijdens onze vogeltours nemen we je graag mee naar de afgelegen locaties van Bonaire.
Onderwerpen
- 1 Wat zijn vliegenvangers?
- 2 De grijze koningstiran (Tyrannus dominicensis)
- 3 De cayennetiran (Myiarchus tyrannulus)
- 4 De noordelijke struikvliegenpikker (Sublegatus arenarum)
- 5 De witbuikelenia (Elaenia martinica)
- 6 Onderscheid de vliegenvangers van Bonaire
- 7 De nachtzwaluw (Hydropsalis cayennensis)
- 8 Op vogeltour met HopiBonaire
- 9 Verder lezen?
De tekst gaat hieronder verder…
![Knop met "Onze vogeltours" "Ga mee op vogeltour!" met een afbeelding van twee zoenende kolibries op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/08/Vogeltour-CTA-kolibrie.webp)
Wat zijn vliegenvangers?
Vliegenvangers zijn kleine tot middelgrote zangvogels die behoren tot de familie Tyrannidae. Hoewel ze alleen in Noord- en Zuid-Amerika voorkomen, zijn vliegenvangers de grootste vogelgroep ter wereld, met maar liefst 400 soorten! Op Bonaire komen vier soorten vliegenvangers algemeen voor, maar af en toe waait er een andere soort op het eiland aan.
![Een grijze koningstiran (Tyrannus dominicensis), een vogel van de groep vliegenvangers van Bonaire, maakt zich klaar om een vlieg te vangen.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/07/Grijze-koningstiran-gray-kingbird-aanval.webp)
Zoals de naam al doet vermoeden, eten vliegenvangers voornamelijk vliegende insecten, zoals bijen, wespen en libellen. De vogels staan bekend om de behendigheid waarmee ze hun prooien in vlucht uit de lucht pikken. Ze zijn te herkennen aan hun “snorharen” rondom de snavel en de ogen. Met deze speciale veren voelt de vogel waar zijn prooi zich bevindt. Zo kan hij prooien zeer nauwkeurig uit de lucht grijpen. Ook voorkomen de snorharen dat er per ongeluk een vlieg in de ogen belandt. Dat is voor een vliegenvanger van levensbelang!
De grijze koningstiran (Tyrannus dominicensis)
![Een grijze koningstiran (Tyrannus dominicensis) is een vogel met een witte buik en grijze kop die veel op Bonaire voorkomt.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/07/Grijze-koningstiran-gray-kingbird.webp)
We beginnen met de grootste vliegenvanger van Bonaire, de grijze koningstiran (Pímpiri in het Papiamentu). De koningstiran is een grijze vogel met een witte buik. Daarmee heeft hij de pech dat hij veel weg heeft van de Caribische spotlijster, de meest algemene vogel van het eiland. Zo wordt de koningstiran door de meeste mensen totaal over het hoofd gezien. Zie je een grijs-witte vogel statig op een uitkijkpost zitten? Bekijk de kop dan eens goed. Als de vogel een donkergrijze kop heeft en een flinke snavel, dan heb je een grijze koningstiran gespot. Hopelijk zie je hem snel in actie!
Koningstirannen zijn erg territoriaal. Je ziet ze regelmatig luid roepend achter elkaar aanzitten. Ze hebben een schelle, rollende roep: “Pipirie, pipirie!” Daaraan danken ze hun lokale naam: pímpiri. Ook andere vogels worden overigens weggejaagd, zelfs caracara’s!
De cayennetiran (Myiarchus tyrannulus)
![De cayennetiran (Myiarchus tyrannulus) is een sierlijke bruin, grijs en gele vogel met een flinke snavel die een verborgen leven op Bonaire leidt.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/07/Cayennetiran-Brown-crested-flycatcher2.webp)
De cayennetiran (Tirano grandi in het Papiamentu) is een prachtige bruine vogel met een grijze hals en een gele buik. Hoewel hij even groot is als de koningstiran (hierboven), is de cayennetiran aanmerkelijk ranker gebouwd. Deze bouw, in combinatie met het prachtige kastanjebruine en citroengele verenkleed, maakt de cayennetiran één van de sierlijkste vogels van Bonaire. Helaas leidt deze vliegenvanger een verborgen bestaan in bomen en struiken. Alleen als de begroeiing in de droge tijd kaler wordt, laten ze zich vaker bewonderen.
Net als de andere vliegenvangers van Bonaire bestaat het dieet van de cayennetiran voornamelijk uit vliegende insecten. Af en toe eten ze wat fruit. Gezien vanaf de achterkant, lijkt de cayennetiran een beetje op de witoogspotlijster, een bruingrijze Tuinvogel van Bonaire. De witoogspotlijster mist echter de gele buik en is bovendien een stuk forser. Bij de tiran mist dan weer het prachtige parelwitte oog.
De noordelijke struikvliegenpikker (Sublegatus arenarum)
![De noordelijke struikvliegenpikker (Sublegatus arenarum) is een kleine vliegenvanger met een geel buikje die veel op Bonaire voorkomt.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/07/Noordelijke-struikvliegenpikker-northern-scrub-flycatcher.webp)
De noordelijke struikvliegenpikker (Para bobo in het Papiamentu) is ook een bruingrijze vogel met een gele buik. Je kunt hem het gemakkelijkst onderscheiden van de cayennetiran door naar de snavel te kijken. Die is een stuk minder prominent aanwezig. Ook is de struikvliegenpikker een derde kleiner en is hij wat ronder van vorm.
Ook deze vliegenvanger leidt op Bonaire een grotendeels verborgen bestaan. Hij vindt zijn prooien voornamelijk uit het zicht, in dichte struiken en boomkruinen. Tijdens het Wandelen op Bonaire heb je de beste kansen om een struikvliegenpikker te zien, want schuw zijn ze niet.
De witbuikelenia (Elaenia martinica)
![De witbuikelenia (Elaenia martinica) is een kleine vliegenvanger. Deze vogel op Bonaire heeft een vaalgele buik.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/07/Witbuikelenia-Caribbean-elenia.webp)
Is het buikje nu wit, of toch gelig? Stel je jezelf die vraag, dan heb je waarschijnlijk een witbuikelenia (Elenia Caribe in het Papiamentu) in de kijker. De buik van deze vogel is niet zo geel als een citroen, maar ook zeker niet wit! De witbuikelenia is even groot als de struikvliegenpikker van hierboven. Naast het kleurverschil kun je hem ook herkennen aan zijn wat grotere snavel, die aan de basis roze van kleur is.
Deze vliegenvanger komt op Bonaire veel voor. Op Curaçao zie je hem veel minder en op Aruba wordt hij zelfs zelden waargenomen!
Onderscheid de vliegenvangers van Bonaire
Om het onderscheiden van de vliegenvangers van Bonaire wat gemakkelijker te maken, hebben we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen hieronder voor je op een rijtje gezet.
![Onderscheid de vliegenvangers van Bonaire met dit overzicht van overeenkomsten en verschillen tussen de grootte, snavel, borst en buik.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/07/Onderscheid-vliegenvangers-1024x683.webp)
De nachtzwaluw (Hydropsalis cayennensis)
![Witstaartnachtzwaluw (Hydropsalis cayennensis) is een nachtzwaluw die op Bonaire voorkomt. 's Nachts heeft deze vogel rode ogen als hij wordt beschenen.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/07/Nightjar-nachtzwaluw.webp)
We eindigen met een bijzondere vliegenvanger die niet bij de familie hoort: de witstaartnachtzwaluw (Tapa Kaminda in het Papiamentu). Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze vogel vooral ’s nachts gezien. In de schemering voor zonsopkomst en na zonsondergang gaan ze op jacht naar vliegende insecten, zoals motten. Dan steken de prooien scherp af tegen de nachtelijke hemel en daar maken nachtzwaluwen dankbaar gebruik van. Ze hebben relatief grote ogen die ze helpen bij de jacht.
Om de ogen nog lichtsterker te maken, reflecteert het netvlies het inkomende licht. Net als bij katten, lijken de ogen licht te geven als ze worden beschenen. Nachtzwaluwen staan op Bonaire dan ook vooral bekend als de vogels met hun rode lichtgevende ogen die je ’s nachts langs de weg ziet. Het licht van de koplampen reflecteert in de ogen. Nachtzwaluwen gebruiken de koplampen van passerende auto’s bij de jacht. Om dezelfde reden worden ze vaak gezien onder lantarenpalen.
Wil je de nachtzwaluw eens wat beter bekijken? Ga dan ’s avonds op nachtzwaluwsafari. Scan de weg voor je op roodgloeiende puntjes en minder vaart als je er eentje hebt opgemerkt. Hoe langzamer je nadert, hoe dichterbij je zult komen voordat de vogel opvliegt. Succes!
Op vogeltour met HopiBonaire
De meeste vogels van Bonaire laten zich goed zien, maar tijdens een Vogeltour zie je toch net wat meer! Zo kun je genieten van soorten die een verborgen leven leiden, zoals de vliegenvangers. Ook wijst je gids je op soorten die vaak over het hoofd worden gezien, zoals zwartkopgrasvinkjes en kolibries. Plan je vogeltour aan het begin van je vakantie. Dan kun je je hele verblijf genieten van de vogels die anderen ontgaan!
De vogeltours van HopiBonaire worden helemaal op jou en je gezelschap afgestemd. We horen dus graag wat jouw wensen zijn en komen bij je terug met een op maat samengestelde vogeltour. Tijdens onze tours komen we op het hele eiland, dus ook op de onverharde wegen. Daar zijn de mooiste vogelgebieden van Bonaire te vinden. Onderweg vertelt onze enthousiaste gids ook graag van alles over de Natuur van Bonaire. Bezoek vliegensvlug onze vogeltourpagina, of bekijk onze andere tours en we maken er een onvergetelijke tocht van!
De tekst gaat hieronder verder…
![Knop met "Onze vogeltours" "Ga mee op vogeltour!" met een afbeelding van een landende visarend op Bonaire.](https://hopibonaire.com/wp-content/uploads/2024/08/Vogeltour-CTA-visarend.webp)
Verder lezen?
Je bent vast ook benieuwd naar onze andere blogs waarin we je kennis laten maken met de vogels op Bonaire. Dit zijn onze andere vogelblogs: – Grote vogels van Bonaire: De Big Five – Kleine vogels van Bonaire: De Small Five – Kleurrijke vogels op Bonaire – Tuinvogels van Bonaire – Reigers van Bonaire – Watervogels van Bonaire – Fotoblog: De flamingo’s van Bonaire – Fotoblog: De kolibries van Bonaire Tijdens het Wandelen op Bonaire geniet je toch het meest van alle vogels! We hebben ook blogs geschreven over leguanen, hagedissen, vlinders en de wilde zoogdieren van Bonaire. Op onze overzichtelijke Blogpagina vind je nog tal van andere informatieve blogs over Bonaire. |