Voor veel bezoekers van Bonaire staat het zien van de zeeschildpadden hoog op het verlanglijstje. En dat is niet voor niets! Er is weinig mooier in de onderwaterwereld van Bonaire dan een schildpad die met rustige slagen voorbij komt peddelen. Wil je dit tijdens je vakantie zelf eens meemaken, of wil je meer te weten komen over deze bijzondere dieren? Lees dan gauw verder!
Zin om met ons op zoek te gaan naar schildpadden? We kunnen speciaal voor jou een tour op maat samenstellen. Natuurlijk gaat de onderwatercamera mee!
Onderwerpen
Zeeschildpadden
Landschildpadden stammen nog uit de tijd van de dinosaurussen, maar zeeschildpadden bevolken de zeeën en oceanen ook al zo’n 120 miljoen jaar. Ze zijn goed aangepast aan het leven in het water, maar ze leggen hun eieren nog altijd op het land en ademen met longen. Met rustige slagen van hun flippers glijden ze door het water en leggen ze enorme afstanden af. Zoals Mateo bijvoorbeeld, een Bonairiaanse schildpad, die na een zwemtocht van ruim 1600 kilometer is aangekomen in Cuba! Lees alles over dit satellite tracking-onderzoek in de blog van de Sea Turtle Conservation.

Zeeschildpadden eten zowel planten als dieren. In de wateren rondom Bonaire zie je de schildpadden vaak vooral zeegras en zeewier eten. Lagune Lac Bay, met de uitgestrekte zeegrasvelden, is daarom een belangrijke plek voor opgroeiende schildpadden.

Maar schildpadden voeden zich ook met kwallen, kreeftjes, visjes en inktvissen. Opgroeiende schildpadden hebben een gevarieerder menu dan volwassen exemplaren. Om tijdens het eten zo min mogelijk zout binnen te krijgen, persen ze het zeewater uit hun voedsel met krachtige spieren rondom hun slokdarm. Met hun aangepaste traanklieren “huilen” ze de rest van het zout uit. Schildpaddentranen zijn tweemaal zo zout als zeewater!

De jonge schildpadjes zelf staan op het menu van kleinere roofvissen en vogels. Volwassen schildpadden worden door grote roofvissen gegeten. De grootste vijand van zeeschildpadden is de mens. Niet alleen omdat zeeschildpadden nog altijd illegaal worden bejaagd. Ook netten, vislijnen en afval in zee maken veel onbedoelde slachtoffers, net als de nog altijd toenemende menselijke aanwezigheid op en langs de stranden waar de schildpadden nestelen.
Schildpad in nood op Bonaire?
De schildpadden en hun nesten worden op Bonaire zorgvuldig beschermd en gemonitord door de Sea Turtle Conservation. Vind je een schildpad in nood? Bel de Sea Turtle Conservation op telefoonnummer +5997800433.

Drie soorten op Bonaire
Op Bonaire nestelen drie soorten zeeschildpadden. Ze hebben Nederlandse namen, maar worden op het eiland meestal bij hun Engelse naam genoemd. De meest voorkomende is de green turtle. Ook op het spotten van een hawksbill turtle heb je een redelijke kans. De loggerhead wordt maar weinig gezien en incidenteel wordt er een leatherback turtle gespot in de wateren om Bonaire. Deze soort nestelt doorgaans niet op het eiland.
Green turtle (Chelonia mydas)

De green sea turtle (groene zeeschildpad in het Nederlands, turtuga blanku in het Papiamentu) komt zowel in tropische als subtropische zeeën voor. Het is één van de grootste zeeschildpadden ter wereld, met een schildlengte tot 120 centimeter en een gewicht tot bijna 200 kilogram! De grootst waargenomen green turtle woog zelfs bijna 400 kilogram! In het wild worden deze schildpadden tot wel 75 jaar oud. De kans is echter groot dat je op Bonaire een veel jonger en dus aanmerkelijk kleiner exemplaar treft, omdat er op het rif van Bonaire vooral juveniele green turtles leven. Jaarlijks worden er op Bonaire rond de twintig nesten gevonden van de green turtle.
Hawksbill turtle (Eretmochelys imbricata)

Een volwassen hawksbill sea turtle (karetschildpad in het Nederlands, karèt in het Papiamentu) is een echte liefhebber van warm water. Hij komt alleen voor in tropische zeeën. Deze schildpad is een stuk kleiner dan de green turtle. De schildlengte blijft steken rond de 75 centimeter en ze worden maximaal 90 kilogram zwaar. In het wild worden ze tot wel 45 jaar oud. Hawskbill turtles, de naam zegt het al, hebben een snavelachtige bek, waarmee ze vooral sponzen eten. De meeste nesten die op Bonaire worden gevonden, zijn van hawksbill turtles, gemiddeld zo rond de 50 stuks per jaar.
Loggerhead turtle (Caretta caretta)

De loggerhead sea turtle (onechte karetschildpad of dikkopschildpad in het Nederlands, kawama in Papiamentu) heeft ook een toepasselijke naam. Hij heeft namelijk een bovengemiddeld grote kop. Ook kun je ze herkennen aan de zeepokken die ze vaak op hun schild meedragen. De loggerhead turtle komt in alle oceanen voor. Dieren met een schildlengte van boven de meter en een gewicht van 170 kilo zijn geen uitzondering. Het zwaarst waargenomen exemplaar woog maar liefst 450 kilogram! In het wild worden loggerheads tot 60 jaar oud. Jaarlijks worden er op Bonaire rond de 20 loggerhead-nesten gevonden. Er worden op het rif vooral volwassen dieren gespot.
De tekst gaat hieronder verder…

Welke zeeschildpad heb ik gezien op Bonaire?

Heb je een zeeschildpad gezien op Bonaire die je wilt determineren? Dan kun je op de volgende dingen letten:
• Zowel de hawksbill als de loggerhead turtle kun je zoals gezegd gemakkelijk herkennen aan de vorm van de kop.
• Ook de vorm van het staartschild is een goede manier om erachter te komen welke zeeschildpad je hebt gezien op Bonaire. Het schild van de green turtle is aan de achterkant bijna rond, terwijl de staartschilden van de hawksbill juist erg puntig zijn.
• Loggerhead turtles hebben 5 in plaats van 4 ribschilden.
• Ten slotte kun je ook letten op het aantal klauwen per flipper, al zijn die niet altijd goed zichtbaar. Mannetjes hebben grotere klauwen dan vrouwtjes.
Snorkelen

De zeeschildpadden op Bonaire reageren onderling erg verschillend op mensen. Op drukke dive sites weten de meeste schildpadden dat ze van mensen niets te vrezen hebben. Op de bodem gaan ze dan ongestoord hun gang als er een duiker passeert. Ook komen ze soms vlak naast de snorkelaars aan de oppervlakte, om een paar teugen adem te halen. Er kunnen echter ook schildpadden tussen zitten die juist ronduit schuw zijn, zeker op de minder bezochte dive sites. Die schildpadden kun je maar het beste met rust laten.

Do’s en don’ts bij het snorkelen met zeeschildpadden
Je mag schildpadden, en andere dieren in de zee, niet verstoren. Hou daarom rekening met de volgende punten:
• Het aanraken van de schildpadden is, net als bij al het andere onderwaterleven, uit den boze.
• Zorg dat de schildpad gemakkelijk naar de oppervlakte kan zwemmen om te ademen. Ga er dus niet met grote groepen snorkelaars boven hangen.
• Zorg dat de schildpad ongehinderd kan wegzwemmen. Zwem er niet voor.
• Zorg dat de schildpad zich niet opgejaagd voelt. Volg alleen op ruime afstand.
• Benader de schildpad rustig en duik er niet recht op af.
• Als de schildpad door jouw aanwezigheid stopt met waarmee hij bezig was, neem dan meteen afstand.
• Ook schildpadden hebben hun rust nodig. Laat rustende schildpadden daarom lekker… met rust!

Informeer anderen
Help de schildpadden door andere mensen aan te spreken die niet gewend zijn om op de juiste manier met schildpadden om te gaan. Dat doe je het best door ze op een rustige manier te vertellen hoe het wel moet. Je zult veelal merken dat mensen graag geïnformeerd worden, en jouw inzet waarderen.
De beste plekken om schildpadden te spotten op Bonaire
Het is dus het beste om op zoek te gaan naar zeeschildpadden die gewend zijn aan mensen. Er zijn twee turtle hotspots op Bonaire: de Zoutpier en 1000 Steps. Ook tijdens het snorkelen op Klein Bonaire heb je een goede kans om schildpadden te spotten.
Schildpadden spotten bij de Zoutpier

De Zoutpier is de populairste duik- en snorkelplek van het Rondje zuid. De schildpadden komen af op de kleine waterplantjes die er op de zanderige bodem groeien. Omdat het water er ondiep is, speelt de actie zich tijdens het snorkelen vlak onder je neus af. Bovendien is de pier zelf ook een bijzondere plek om snorkelend of duikend te verkennen.
Let op: Als Cargill een schip aan de Zoutpier aan het laden is, mag je het water niet in! Als je niet voor vervelende verrassingen wilt komen te staan, kun je dat checken op de Portcall site. De Zoutpier staat daar aangeduid als “Cargill”. (De South Pier, die ook genoemd wordt, ligt in Kralendijk).
Schildpadden spotten bij 1000 Steps

Het prachtige strand van 1000 Steps mag je niet missen tijdens je Rondje noord. Ook hier vind je bijna altijd schildpadden. Ze komen af op het vele zeewier dat hier in de branding groeit. Het is prachtig om te zien hoe de schildpadden de golven trotseren voor een lekker hapje. Ook vinden de schildpadden hier fijne rustplekjes onder de vele koralen. Daar zijn ze moeilijk te ontdekken!
Wil je profiteren van de getrainde ogen van een snorkelgids om zo veel mogelijk schildpadden te spotten? Boek dan een op maat gemaakte snorkeltour bij ons. Na afloop sturen we je een paar mooie onderwaterfoto’s als herinnering.
De tekst gaat hieronder verder…

Schildpadden spotten bij Klein Bonaire

Ook tijdens het snorkelen op Klein Bonaire heb je goede kansen om een zeeschildpad te treffen, zeker als je van de drift snorkel drop off gebruikmaakt. Lees er alles over in onze blog over Klein Bonaire.
Op tour met HopiBonaire
Als je onbezorgd en volledig verzorgd op schildpaddensafari wilt, dan ben je bij HopiBonaire aan het goede adres! Onze gids gaat altijd met je mee het water in, om je te begeleiden én om je avontuur op camera vast te leggen. Zo ga je gegarandeerd naar huis met een paar mooie herinneringen! Enthousiast geworden? Boek hier jouw Tour op maat!

Ook als je liever op het droge blijft, is HopiBonaire een goede keus voor jouw excursie. Naast de bekende toeristische trekpleisters, bezoeken we ook graag de verborgen parels van Bonaire. Zo ben je met ons even lekker weg van de massa. Onze tours zijn intieme en persoonlijke ervaringen, want je bent alleen met je eigen gezelschap op pad. Bekijk gauw ons uitgebreide touraanbod.
Verder lezen?
Wil je meer te weten komen over de natuur van Bonaire? Lees dan ook onze andere blogs! Ze staan verzameld op onze pagina over de Natuur op Bonaire. Lees er bijvoorbeeld over de: – Wilde zoogdieren van Bonaire – Hagedissen van Bonaire – Grote vogels van Bonaire: De Big Five – Kleine vogels van Bonaire: De Small Five – Tuinvogels van Bonaire – Mangrove van Bonaire Je bent waarschijnlijk ook geïnteresseerd in onze fotoblogs over diverse onderwerpen uit de natuur van Bonaire, zoals over flamingo’s, leguanen en kolibries. Op het overzicht op de blogpagina vind je veel andere blogs over Bonaire, bijvoorbeeld onze populaire blogs over het Rondje noord en het Rondje zuid. |